Torbjörn Nilsson briljerade

oktober 25, 2022 15:10:26 Janne Åberg

16 SEP 2022 19:22
Vi var många som fick möjligheter att njuta av Torbjörn Nilssons fotbollskonster. I tisdags var vi nästan 100 personer som fick njuta av hans berättarkonst.

När Torbjörn Nilsson gästade Vilanhallen blev det en uppskattad timma där fotbollsikonen berättade om sin fotbollskarriär och gav sina tankar om livet.

I samarbete med RF-Sisu fick vi besök av ikonen Torbjörn Nilsson. Idrottskonsulenten Åsa Bogren gav oss möjligheten. För oss alla blev det en härlig stund i Vilanhallen.

Torbjörn Nilsson anses som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Framför allt i Göteborg. När GP, i början av 90-talet, hade en omröstning om Nya Ullevis mest populära idrottsutövare genom tiderna blev det Torbjörn Nilsson som vann. Före storheter som Ingemar Johansson, Ove Fundin och Herb Elliott.

Torbjörn förärades två sittplatser på arenans hedersläktare. I all framtid. När jag i tisdags frågade om han har platserna kvar blev svaret ja.

-Däremot har det ju bytts ut många vaktmästare under åren, ibland får jag påminna om mina platser, säger han.

Karriären började i Jonsered. Torbjörn gjorde sig snabbt känd som en lovande fotbollsspelare. Han kunde det mesta. Framför allt att göra mål.

Flera allsvenska klubbar knackade på dörren. Torbjörn var ett eftertraktat byte. En dag hörde den legendariske Anders Bernmar av sig. Han som kallades ”Rövarn” och såg till så att IFK Göteborg blev ett storlag.

-Anders bjöd hem mig för att dricka te. Det hände några gånger, säger Torbjörn.

Eftersom Blåvitt då låg i division l var Torbjörn inte särskilt intresserad. Då kom avgörandet. Bernmar berättade att en storsatsning var på gång. De båda landslagsspelarna Björn Nordqvist och Ove Kindvall skulle värvas.

-Eftersom Ove Kindvall var min idol ville jag gärna spela med honom. Jag skrev på för IFK Göteborg, säger Torbjörn.

Efter tre år i Blåvitt blev Torbjörn proffs för första gången. Ralf Edström var på väg att lämna den holländska storklubben PSV Eindhoven. Torbjörn skulle bli hans ersättare. Där blev det ingen succé för Torbjörn. Han föll i onåd hos hemmapubliken som tidigt skanderade: åk hem Nilsson

Med ett stukat självförtroende vände Torbjörn hem till Sverige efter bara elva matcher och två mål. Han blev 1977 åter blåvit.

-Jag var sugen att komma med i VM-truppen 1978. Det var också ett av skälen till att jag flyttade hem, säger Torbjörn.

1981 vann Torbjörn Nilsson den allsvenska skytteligan med 20 mål på 26 matcher. Året efter var Torbjörn med och förde blåvitt till seger i UEFA-cupen. Då med Sven-Göran Eriksson som tränare. Han hade tagit över efter Hasse Karlsson.

-Om inte Svennis hade kommit till IFK tror jag inte att Glenn Hysén hade blivit en av världens bästa mittbackar. Svennis trodde på Glenn, vilket inte företrädaren hade gjort, säger Torbjörn.

Sven-Göran hade kommit som ganska okänd tränare till IFK Göteborg 1979.

Inför kvartsfinalen i UEFA-cupen mot Valencia fanns inga pengar i IFK Göteborg samtidigt som flera ur styrelsen lämnade sina uppdrag.

IFK lyckades få ett av Göteborgs största företag att ställa upp ekonomiskt. När laget kom till Valencia saknade IFK officiella representanter. Leif ”Loket” Olsson fick hoppa in tillsammans med Ove Kindvall och Anders Bernmar. ”Loket” var ju egentligen utsänd för att bevaka matchen åt lokalradion i Göteborg.

Att IFK lyckades då oavgjort, 2 – 2, på bortaplan var en stor sensation. Ruben Svensson hade kvitterat till 1 – 1. Torbjörn Nilsson chippade elegant bollen över målvakten till ledning med 2 – 1. Valencia kvitterade sedan på straff.

Dagen efter skrällen var trycket stort efter på biljetter inför returen på Nya Ullevi. Pengar strömmade in. Totalt såldes drygt 50 000 biljetter. I den matchen blev det 1 – 0 redan efter fyra minuter genom Tord Holmgren. Stig Fredriksson gjorde 2 – 0 i den andra halvleken. IFK vann med 2 – 0 och var klart för semifinal.

För motståndet stod Kaiserslautern. Efter 1 – 1 på bortaplan blev det samma siffror hemma. Förlängning. Då revs Torbjörn Nilsson ned i straffområdet. Straff. Stig Fredriksson klev fram och satte bollen i mål bakom en uppgiven Ronnie Hellström.

Final mot Hamburg. Första matchen på Nya Ullevi. Efter 25 minuter fick Torbjörn Nilsson en rejäl smäll. Några minuter senare tvingades han lämna planen och in byttes Håkan Sandberg. IFK vann med 1- 0 sedan Tord Holmgren gjort mål i slutminuterna.

Ändå var det bekymrade miner hos IFK-ledarna. Torbjörn Nilssons skada ansågs vara så allvarlig att han inte skulle kunna spela returmatchen i Hamburg två veckor senare.

-Det där blev en stor nyhet i tv. En läkare hade sett inslaget och ringde till mig. Han tyckte jag skulle komma till honom, säger Torbjörn.

Nilsson åkte dit och det visade sig att läkaren även var homeopat. Torbjörn fick en påse med piller som han skulle ta. Torbjörn tvekade men gjorde ändå som läkaren sa. En vecka senare kände han inget av skadan. När UEFA-cupen skulle avgöras var Torbjörn Nilsson med.

Han gjorde andra målet i den finalen. IFK Göteborg vann med 4 – 0. Hemmapubliken på Volksparkstadion var i chock. Torbjörn Nilsson vann skytteligan i Uefa-cupen 1981/82 med sina nio mål.

Samma år som IFK vann cuptiteln flyttade Torbjörn Nilsson till Kaiserslautern. Han spelade 65 matcher i Bundesliga och gjorde 22 mål. 1984 kom Nilsson tillbaka till IFK Göteborg och 1988 – 89 avslutade han sin karriär i moderklubben Jonsereds IF.

I landslaget blev det 28 matcher och nio mål. Han tackade flera gånger nej till landslaget. Han trivdes inte med hur Sverige spelade på den tiden.

För oss som fick lyssna i tisdags blev det en härlig stund. Med stor humor och inlevelse berättade Torbjörn Nilsson inför en entusiastisk publik. Och ödmjukheten har alltid funnits.

Nästa tisdag (20/9): Jörgen Lundh berättar om åren som ordförande i elitklubben Skara HF. Vilanhallen 14.00.

 

LP

  Tidigare  WI-tidningar