Stenums IF som Åshöjdens BK

oktober 26, 2023 12:10:28 Lennart Persson

Tore Rapp och Monica Blomster berättade om Stenums osannolika resa.

Tore Rapp var 15 år när han började som ledare i Stenums IF. Monica Blomster debuterade i A-laget som tolvåring.

Båda fick vara med om en fantastisk resa. Från den lilla gympasalen i Stenums skola och grusplanen bredvid kyrkan till handbollens högsta serie.

I tisdags var Tore och Monica, numera Blomster Jansson, våra gäster i Prubbasalen på biblioteket.

Runt 45 person lyssnade till Tores och Monicas berättelse om den nästan osannolika resan. Många känner säkert igen Max Lundgrens böcker och tv-serien om Åshöjdens BK. Den fiktiva fotbollsklubben som gick från gärdsgårdsserierna till allsvenskt kval.

När det gäller Stenums IF fanns den föreningen i verkligheten. Frågan är: går det att göra en liknande resa idag? Det är knappast troligt.

Tore Rapp spelade fotboll i Axvalls IF. Han var en duktig orienterare i IK Gandvik. När Tore, i slutet av 60-talet, klev in som ledare i Stenums IF hade han inga kunskaper i handboll.

-Åke Thelander och jag satt på vår kammare och läste på. Ville lära oss så mycket det bara gick om den här sporten, säger Tore.

 

 RAGGARNA DÖK UPP PÅ FESTEN

 

Tore och Åke var inte bara tränare. De skötte det mesta. Skjutsade och hämtade till träningarna. Såg till att dra in pengar.

-Det var till och med så att jag hämtade och körde hem tjejerna när det var ute på fester på lördagskvällarna, berättar Tore med ett varmt leende i ansiktet.

I idrottsklubbar är alltid ekonomin ett stort problem. Det gäller att få in pengar för att verksamheten skall kunna gå runt.

En inkomstkälla för Stenums IF på den tiden var danser i Källebacken i Härlunda. Stenums IF arrangerade dessa som slutet sällskap. Man var tvungen att vara medlem för att få komma in. 120 personer fick plats.

Tore Rapp berättar att en gång lyckades dom få dit Eddie Meduza. Ryktet om detta hade spridit sig. Efter några timmar började det brumma utanför Källebacken. Raggarbilar i långa rader kom körandes.

Lätt panik uppstod. Hur skulle det här gå?

-Eddie sa till oss att öppna fönstren. Han körde på för fullt och raggarna verkade trivas där ute, säger Tore.

Det blev dock sista festen för Stenums IF i Källebacken.

Att laga mat ingick också i Tore Rapps uppgifter. När tjejerna var på en stor cup i Oslo hade Tore med sig spritköket.

-Det blev mest korv och mos, säger Monica med ett skratt.

Hon växte upp med Stenums IF. Hennes mamma Gunnel spelade ju där. Liksom flera av hennes släktingar. Hela släkten var mer eller mindre inblandat i verksamheten.

 

DUKTIG SIMMERSKA

 

Ändå var det inte helt givet att Monica skulle bli handbollsspelare. Hon var en lovande simmerska. Som tolvåring tillhörde Monica Sverigeeliten i sin åldersgrupp.

Det blev ändå handboll till slut. Från 1971 till 1990 var Monica aktiv i Stenums IF. Undantaget ett år i Skövde HF. Hon var också landslagsspelare. 13 kamper i det svenska juniorlandetslaget.

Monica ”Lisa” Blomster spelade med mamma Gunnel i Stenums A-lag.

Förutom att vara spelare har Monica också haft en mängd ledaruppdrag i föreningen.

-Jag tror jag har tränat alla åldersgrupper bland flickorna, säger Monica.

När Stenums IF drog i gång handbollen fanns en ambition. Den att ta sig ända vägen till högsta serien.

-Det var nog mer en dröm, säger Tore Rapp.

En dröm som alltså slog in. 1987 var året när Stenums IF nådde Elitserien. Under den säsongen (86 – 87) förlorade laget bara en enda match.

-På vägen dit tog vi in externa tränare med bättre handbollskunskaper än vad vi hade. Dessutom fick vi duktiga tjejer från andra klubbar, säger Tore Rapp.

 

ETT KLOKT BESLUT

 

Under många år var Stenums IF och Hangelösa konkurrenter. Till slut insåg ledarna i klubbarna att det på sikt var ohållbart. 1993 slogs föreningarna ihop. Det som då blev Skara HF.

Både Tore Rapp och Monica Blomster säger att det var ett klokt beslut. Samtidigt kan de se tillbaka på många år av en fin verksamhet med sin moderklubb.

-Jag ångrar inget även om det tog mycket tid och kostade en del pengar. Och jag följer med vad som händer i Skara HF idag, säger Tore Rapp.

Så såg det. Stenums IF:s tjejer i Allsvenskan.

Han får en medhållande nick av Monica Blomster Jansson:

-Det var en underbar tid i Stenums IF. Många var med och tog ansvar, det fanns en härlig sammanhållning i klubben.

Både Monica Blomster Jansson och Tore Rapp är invalda i Skara Hall of Fame.

På tisdag kommer Erling Bjurstöm på besök. Skaragrabben som blev professor. Ämnet blir då ”Från Skaras pojkfotboll till fotbollshuliganism”.

Tisdag 31 oktober 14.00. Vilanhallen.

 

LP

 

 

  Tidigare  WI-tidningar