Sparris bjöd på glädje och entusiasm

oktober 5, 2023 12:10:57 Lennart Persson

Jonas ”Sparris” Johansson bjöd på en inspirerande föreställning i tisdags,

 

Spelarna fick sina guldmedaljer. Jonas ”Sparris” Johansson fick ett nytt visitkort. En ny titel. Klubbchefen blev klubbdirektör

-Styrelsen hade lovat mig att jag skulle få bli klubbdirektör om vi vann SM-finalen, säger ”Sparris”.

 

Det var efter Villas första SM-guld 2019. Styrelsen höll sitt löfte och sedan dess har Jonas Johansson titeln klubbdirektör.

-Egentligen har det ingen större betydelse, samtidigt var det en liten morot för mig, säger Jonas.

I tisdags gästades vi av denna klubbdirektör. Assisterad av Bengt Andersson fick 45 av våra medlemmar vara med om Jonas Johanssons resa i Villa. Om de svårigheter han har gått igenom på vägen. Och om varför han blev kallad ”Sparris”.

För Villa är ledorden Glädje, Engagemang, Framåtanda.

Dessa budskap är lätt att spåra hos Jonas. Hans engagemang är påtagligt. Framåtandan är tydlig. Glädjen smittar av sig. När det gäller Jonas Johansson själv kan tilläggas: entusiasm, empati och ett socialt engagemang.

Jonas ”Sparris” Johansson har gått den långa vägen. Från supporterleden, via ideellt föreningsarbete till klubbens ledande tjänsteman. Han är helt enkelt ”Mr Villa”.

Jonas ”Sparris” Johansson intervjuas av Bengt Andersson.

Johansson började som klubbchef 2008. Han har fört sitt Villa till 14 raka semifinaler, sju finaler, två SM-guld på herrsidan. Många säger att när andra ser hinder så ser ”Sparris” möjligheter.

Som tioåring flyttade Jonas, med sina föräldrar, från hembyn Kållands-Åsaka till Lidköping. När han var ute på tomten hörde han ett ”djäkla liv” en bit bort. Han knackade på hos grannen som berättade att det var Villa som spelade bandy. Året var 1986.

-Min granne lovade att ta med mig till Isstadion när Villa hade nästa hemmamatch, säger Jonas.

”Sparris” berättar att han blev fast direkt. Hur han blev en i klacken som eldade på sitt lag. Blev styrelseledamot i supporterklubben. När Jonas gick på gymnasiet fick han en fråga från Anders ”Nöne” Gustafsson.

-Han frågade om jag studerade till kock. Och det stämde. Då ville han att jag skulle åka med och laga mat åt laget under World Cup i Ljusdal.

Jonas tackade ja. Den enda ersättningen han krävde var en träningsoverall med sina egna initialer.

Därmed var Jonas Johansson inne i ruljangsen. Han började jobba med matcharrangemangen. Han kommenterade bortamatcherna direkt i närradion i Lidköping.

Med få ideella krafter blev det mer och mer jobb för Jonas. Han tröttnade. 2002 tog han paus från bandyn – även om han följde Villa.

Fem år senare fick Jonas frågan om han ville ta över som klubbchef. Jonas tackade dock nej. Tyckte att han hade ett bra jobb som affärsområdeschef för travel catering hos Dafgårds.

Bandysnack. Kjell Hedberg och Bosse Lundberg i samtal med ”Sparris”

 

Ett år senare kom frågan från Villa på nytt. Då blev svaret ja.

-Jag kom fram till att jag ville testa om mina tankar kring klubbens verksamhet håller, säger Jonas.

Han började med att sätta de tre ledorden på pränt. Glädje – i allt vad vi gör. Engagemang – det smittar av sig. Framåtanda – att vi aldrig är nöjda, att vi hela tiden vill utvecklas.

Positionerna i klubben flyttades fram. Både sportsligt och vid sidan av planen. Tydligare och mer offensiva målsättningarna sattes upp. 2012 var det dags för Villas första SM-final på 29 år. Tyvärr blev det stryk mot Sandviken den gången.

Efter ytterligare en final 2016 var det äntligen dags. Villa blev svenska mästare 2019.

-Då hade vi verkligen pressen på oss. Det var nu eller aldrig, kändes det som, säger ”Sparris”.

Under de senaste åren har Villa också gjort en stor satsning på tjejerna. En framgångsrik satsning som gett tre raka SM-guld.

-Till skillnad från herrarna så har det ju i princip varit vinstgaranti när damerna spelat sina finaler, säger ”Sparris”.

Han vill dock höja ett varningens finger inför kommande säsong. Tilda Ström har lämnat Villa för spel i Sandviken.

-Hon har varit med i vår klubb sedan bandyskolan. Tilda är världens bästa damspelare och för oss blir det en utmaning när hon nu spelar i en annan klubb. Samtidigt är det nog bra för bandyn om jag bortser från våra egna klubbintressen, säger Jonas.

Jonas ”Sparris” Johansson och Gull-Britt Alexandersson som är mamma till Villas ordförande Per Alexandersson.

För Jonas Johansson har det inte bara varit framgångar. Han har också åkt på bakslag på det personliga planet. Under SM-veckan 2022 kände han smärtor i bröstet. Men någon tid för vila fanns inte. Det väntade ju fem SM-finaler för klubben.

När Jonas tittar tillbaka så saknas en del minnesbilder från SM-helgen. På tisdagen efter finalerna gav läkaren en tydlig order. Jonas tvingades att sjukskriva sig.

-Efter den sov jag i princip i tre veckor, säger Jonas.

Livet slog tvärnit och det skulle dröja länge innan han kunde jobba för fullt igen. Det handlade om en rejäl utmattning. Den 1 maj i år var Jonas Johansson åter på heltid hos Villa.

-Jag jobbar mindre nu än tidigare. Kanske 40 timmar i veckan i stället för som tidigare 60, säger han.

Numera ansvarar Jonas ”bara” för det sportsliga i de två elitlagen – samt för ekonomin.

Till sist: varför ”Sparris”?

-Jag åkte buss till skolan och berättade då att jag skulle äta sparrissoppa. Sedan dess har jag kallats för ”Sparris”, säger Jonas Johansson.

LP

 

  Tidigare  WI-tidningar