Skara IF var med och bildade förbundet

september 19, 2023 19:09:54 Lennart Persson

I februari ifjol blev Niklas Krantz distriktschef i Västergötlands Fotbollförbund. Han tog då över efter Johan Gustafsson som i stället blev klubbdirektör i IFK Skövde handboll.

Niklas Krantz berättade om verksamheten i Västergötlands Fotbollförbund.

-När jag fick den möjligheten tvekade jag inte.

Det säger Niklas som idag var vår tisdagsgäst. För första gången möttes vi i Prubbasalen på biblioteket i Skara. En lokal som de cirka 40 medlemmarna verkligen verkade trivas fint i.

Niklas Krantz var själv en vass målskytt när han spelade i Ulvåkers IF och Tibro AIK. Han har fostrats i föreningslivet och basar nu över en organisation med elva anställda på kansliet i Skövde.

I Västergötland finns 1 821 lag i seriespel. Det handlar om om lag från division 4 till division 6, samt all ungdomsfotboll. Dessutom har distriktet 54 lag i futsal.

Niklas berättar att det finns 24 distrikt i Sverige. Västergötland bidrar med cirka 8,5 procent av det totala antalet utövare av fotboll i landet.

1984 fanns 280 föreningar inom distriktet. Sen dess har antalet minskat. I år är 240 föreningar med i Västergötlands Fotbollförbund. Ett förbund som bildades 1918 då 13 föreningar gick samman. Bland dessa föreningar fanns Skara IF, IF Heimer, Tidaholms Goif och IFK Skövde.

I Västergötland finns 225 domare. Niklas skulle gärna se betydligt fler. Runt 300 är något han önskar sig.

-Att vi inte har tillräckligt med domare visar sig framför allt på hösten när de flesta matcher spelas på helgerna. Då räcker antalet domare inte riktigt till.

Ett skäl till att domare slutar är det klimat som råder på och kring fotbollsplaner. Framför allt är det föräldrar som ger sig på domarna.

Stig Larsson, tidigare ordförande i Axvalls IF, i samspråk med Niklas Krantz.

-Vi har satt in en del åtgärder som gjort det bättre för domarna de senaste åren. Och vi upplever också att det är betydligt bättre hos oss än i storstäderna.

Att bredden på fotbollen i Västergötland är stor råder det ingen tvekan om. Däremot är det lite skralt på toppen. IF Elfsborg är undantaget. Laget som nu är inblandat i Allsvenskans guldstrid. Sedan finns Skövde AIK i Superettan. I damernas elit finns Alingsås och Lidköping.

-Jag skulle gärna se några fler lag i eliten, både på herr- och damsidan, säger Niklas.

Alla tycktes trivas vid vårt första möte i Prubbasalen.

Nästa gäst blir Villa/Lidköpings klubbchef Jonas ”Sparris” Johansson. Han kommer till Prubbasalen tisdagen 3 oktober.

LP

 

  Tidigare  WI-tidningar