Skara FC med en imponerande verksamhet

april 21, 2023 09:04:15 Lennart Persson

  • Skara FC bildades 1995. Nu är klubben en av distriktets mest aktiva klubbar.

 

 

 

1995 gick fotbollsklubbarna Skara IF och IFK Skara i graven. Efter många år av konkurrens och osämja slogs de båda klubbarna ihop. Därmed föddes Skara FC,

Tanken var att Skara skulle få ett seniorlag högre upp i seriesystemet. Så har det inte blivit. Idag spelar Skara FC:s herrar i division 4.

-Men jag vill inte sticka under stol med att vi siktar på att vinna serien.

Det säger klubbens ordförande Bengt Hasselöf. Han var veckans tisdagsgäst och berättade om Skara FC:s imponerande verksamhet.

Just nu har alltså Skara FC sitt herrlag i fyran. Damlaget spelar i division 3. I klubben finns 38 ungdomslag i seriespel. Det innebär att Skara FC är en av Västergötlands klubbar som har flest aktiva. I ungdomsgruppen finns cirka 80 ideella ledare.

-Här handlar det mycket om fostran. Ungdomarna kommer från olika bakgrund. Det gäller att få alla att dra åt samma håll, säger Bengt.

Det finns flera utmaningar för klubben. Som att hela tiden skaffa fram nya ledare. Dessutom skall all administration skötas. Omklädningsrum skall fixas och så vidare.

Att finansiera verksamheten kräver också stora insatser. Skara FC arrangerar Klassfotbollen där cirka 700 ungdomar spelar fem-och sjumannafotboll. Den stora inkomstkällan är Sommarlandscupen (vecka 31). Då handlar det om 1 600 – 1 700 deltagare som bor och spelar fotboll i Skara torsdag till söndag. Under dagarna kommer det att serveras mellan12 – 13 000 måltider.

-Med tanke på antalet dagar så är det här Skaras största arrangemang under året, säger Bengt Hasselöf.

Damernas seniortränare är Olivia Bergqvist-Sager. Hon förfogar över en trupp på cirka 25 spelare. Laget fick en friplats i årets division 3. Målsättningen är att hänga kvar.

Oscar Wetterling är ny tränare för herrseniorerna. I laget finns drygt kontrakterade spelare. Och, som sagt, målet är att vinna serien i år.

Johan Persson, som tidigare varit tränare för A-laget, är nu ansvarig för utvecklingsgruppen.  Hans uppgift är vara med och utveckla flicklag i F09 och F10 samt pojklagen från U13 till U16,

Återstår att se om Skara FC kan nå division 2 inom några år. Det är i varje fall planen.

LP

 

Bengt Hasselöf leder sin klubb mot nya mål.

 

 

 

  Tidigare  WI-tidningar