När Lennart tog tillbaka klubbrekordet

maj 29, 2022 11:05:58 Janne Åberg
Ett fint möte med gamla kompisar från ungdomsåren. Fr v Sture Veghed, Lennart Karlsson, Per-Olof Agerborn, Roland Johansson och Jan-Åke Ek.

Ett fint möte med gamla kompisar från ungdomsåren. Fr v Sture Veghed, Lennart Karlsson, Per-Olof Agerborn, Roland Johansson och Jan-Åke Ek.

En augustidag 1959 satte Leif Svantesson Skarabergsrekord i kulstötning. 9,78. Det tidigare rekordet hade Lennart Karlsson på 9,75.

Leifs rekord blev dock inte särskilt långlivat. Samma dag slog Lennart tillbaka. Han stötte 10,11. Innan säsongen var över hade Lennart Karlsson förbättrat sitt eget rekord till 10,25.

Alla rekorden är nedtecknade snyggt och prydligt i ett lite häfte. En skrivmaskin, Remington, användes för att pränta ned rekorden. Med viss, och berättigad, stolthet visar Lennart upp det lilla häftet.

På en liten gräsplätt i närheten av bostaden i Skaraberg, utkanten av Skara, hade Lennart och hans kompisar gjort i ordning en arena för mångkamp. Där tillbringades de flesta lediga timmar varje dag.

Det arrangerades också Skarabergsmästerskap i mångkamp. Höjdhopp, stavhopp, längdhopp, kula och diskus. Sand till groparna fixade åkare Jansson som körde dit sanden med häst och vagn.

-Vi inhandlade en bok där poängtabellerna fanns med, säger Lennart.

Om detta, och mycket annat, berättade 79-årige Lennart Karlsson när han gästade oss i Vilanhallen i tisdags. Under en timma fick 35 medlemmar lyssna till Lennart Karlssons fina berättelse om hans liv med idrotten. En minnenas kavalkad som han själv uttryckte det.

Lennart växte upp i Skaraberg. Numera bor han i Trollhättan. Det var i Skara som idrottsintresset frodades. Lennart sysslade med de flesta idrotter. Att ha en god fysik var viktigt för Lennart. Den fysiken har han haft glädje av i alla år. Den blivande 80-åringen tävlar fortfarande i orientering.

Terränglöpning ingick också i Lennarts idrottsutövande. Som 16-åring vann han en tävling fyra gånger i rad.

På den tiden fanns det serier i friidrott. Även på ganska låg nivå. Lennart tävlade för Skara IF och fick ofta vara med i flera grenar. Fotboll spelade Lennart förstås i kvarterslaget Skaraberg.

-Ungdomsfotbollen vart väl utvecklad med många lag från olika delar av staden. George Svantesson gjorde ett fantastiskt jobb som ledare, säger Lennart.

Han berättar om matcher i Axvall. Dit åkte laget tåg. 25 öre för en gruppbiljett. När det spelades match i Lundsbrunn var det cykel som gällde.

I handboll gjorde Lennart två A-lagsmatcher i Skara HK. Åtminstone tror han det.

Så småningom blev det orientering för Lennart Karlsson. Han blev medlem i IK Gandvik som bildades 1927 och som fortfarande är en mycket aktiv förening. Gandviks tävling Häxjakten var under många år världens största tävling i nattorientering.

För övrigt är Lennart Karlsson fortfarande medlem i Skara Idrottshistoriska Sällskap. Han sitter också i redaktionskommittén för den förnäma tidningen Westgötarnas Idrottshistoria.

Vi som var med i tisdags har anledning att tacka honom för hans väl genomförda historiekavalkad.

Lennart Persson

  Tidigare  WI-tidningar