Leif Egonssons fantastiska resa

juni 15, 2022 18:06:11 Janne Åberg

Fem grabbar som spelade ihop i Skara IF. Fr v Pelle Åkesson, Leif Svensson, Bosse Persson, Leif Egonsson och Åke Hellstrand. Foto: Bengt Andersson

I tisdags avslutades en intensiv vårsäsong i Sällskapet. Leif Egonsson berättade då om sin karriär som fotbollsspelare. Och om sin resa genom livet.

Leif var under slutet av 50-talet och hela 60-talet en av Skara IF:s stora spelare. En centerhalv som flera storklubbar var ute efter.

-Leif var en klippa i försvaret. En spelare som vi både såg upp till och hade respekt för.
Det säger Åke Hellstrand som kom in i SI:s A-lag några år senare än Leif Egonsson.
Leif Svensson spelade också ihop med Leif under några år.
-Vi som var lite yngre hade stor respekt för Egonsson, säger Leif Svensson.

Leif Egonsson, nu 83 år, har varit med om en spännande resa genom livet. Inte bara när det gäller fotbollen. Han lämnade föräldrahemmet i Kvänum redan innan han fyllde tolv år. 1950 flyttade Leif till Skara. Tillsammans med kompisen Leif Wallentinson bodde Leif inneboende på Vallgatan 6.

-Vi bodde i samma rum i många år. För mig var det inga problem att flytta hemifrån, säger Leif.
Det var studierna som drog Leif till Skara. Realexamen och studenten. I Skara började också hans fotbollsresa på allvar. I SI:s ungdomsverksamhet visade Leif tidigt att han var en talang.

Som 17-åring blev Leif aktuell för SI:s A-lagstrupp. Han blev bofast i A-laget tills en skada satte stopp för fortsatt spel 1970. Leif bars ut på bår och forslades i ambulans till lasarettet i Lidköping.

Efter studenten väntade 15 månader som rekryt på P4 i Skövde. Sedan tog studierna vid igen. Leif pluggade fysik och kemi i Göteborg. Då tränade han med Örgrytes juniorer men spelade för Skara IF.

1962 bar det av till skånska Alnarp för studier på Lantbruksskolan där. Leif skulle studera till lantmästare. Skara IF blev han dock trogen. Bilresorna hem till matcherna blev många och långa. 40 mil enkel resa.

Under tiden i Alnarp fick han en förfrågan från IFK Malmö som 1960 hade blivit tvåa i Allsvenskan och spelat kvartsfinal i Europacupen. Jönköping Södra var en annan klubb som hörde av sig till Leif.

-Jag fick erbjudande om ett fint jobb i Jönköping. Pappa Egon gillade dock inte det. Han var ju en konkurrent till det företaget där jag i så fall skulle börja jobba, säger Leif.

Ingen klubb lyckades locka Leif Egonsson att lämna Skara IF.

-Det var ju inga stora pengar det handlade om på den tiden. Det största beloppet jag blev erbjuden var av IFK Emtunga. Dom bjöd mig 10 000 kronor för att bli spelande tränare. Det var några år efter att jag hade slutat i SI, säger Leif.

Som 40-åring skrev Leif på för Kvänums IF. Han spelade där i B-och C-laget. Leif spelade sin allra sista fotbollsmatch när var han 59 år. Då gjorde han mål mot Edsvära.

Han har under sin karriär sysslat med många sporter. Bland annat har Leif åkt Vasaloppet 17 gånger. Han har cyklat Vätternrundan elva gånger. Lidingöloppet blev det en gång.
Under åren i SI spelade Leif ihop med många målvakter: Sven Jonsson, Rune Granath, Hans-Olof Grönlund, Ingvar Whass, Sten-Olof Olsson, Karl-Erik Berg, Christian Hassel, Rune Ström och Börje Pettersson. Dessutom med Skövde AIK:s stormålvakt Janne Åberg.
-Janne och jag spelade ihop i Västgötalaget, säger Leif.

Leif Egonsson gillar att samla på gamla motorcyklar.
Hemma i huset har han en guldpil och en silverpil.

Leif Egonsson med hojar mini.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LP

 

 

 

  Tidigare  WI-tidningar