Johan hamnade mitt i en ekonomisk kris

januari 17, 2024 18:01:51 Lennart Persson

Johan Gusatafsson fick en tuff start på sitt jobb i IFK Skövde HK.

 

Johan Gustafsson hann knappt börja som klubbchef i IFK Skövde handboll innan larmklockorna ringde. Klubbens ekonomi var körd i botten.

Ångrade han sig: Ja. Ville han hoppa av: Nej.

-Jag hade tackat ja till jobbet. Man bryter inte ett löfte, säger Johan.

 Kanske bottnar den inställningen i hans tidigare jobb i det svenska försvaret? Johan tog avsked som major från P4 2015.

I tisdags var Johan Gustafsson vår gäst inför 45 åhörare i Prubbasalen på Biblioteket. Vi fick vara med om en spännande resa från uppväxten i Hova till jobbet som chef i en klubb som tillhör eliten i svensk handboll.

I Hova fanns inte så mycket att välja på för en grabb som gillade idrott. Några spelade pingis, för andra blev det fotboll i Hova IF. Som för den då sjuårige Johan Gustafsson.

 

LÄMNADE HOVA FÖR ULVÅKER

 

Innan Johan hann fylla 15 år debuterade han i Hova IF:s A-lag. Det blev två mål för Johans del i hans första match som var lagets sista i serien det året. Hova IF åkte ur division 4.

Tre år senare värvades Johan till division 3-laget Ulvåkers IF.

-Det var ett ganska stort steg för en grabb som på den tiden ville vara en liten stjärna. Jag var en sådan där kille som gärna försökte smita undan när det blev hårdkörning på träningarna, säger Johan.

I Ulvåker var ledarna förberedda. Stefan Johansson, också han från Hova, låg bakom värvningen. Tränaren i laget hade av Stefan fått veta om Johans ”divalater”.

-Jag försökte maska en gång men blev bryskt tillrättavisad av tränaren. Sedan hände det aldrig mer, säger Johan.

 

SPELADE MED ANDREAS ANDERSSON

Efter fyra och ett halvt år i Ulvåkers IF hade Johan fått nog. I en bortamatch mot Strömstad bänkades Johan. Trots att han ledde skytteligan. Johan satt på bänken och tjurade.

Johan blev heller inte inbytt som första avbytaren. I den andra halvleken tog han plats bland Ulvåkers publik vid sidan av planen.

När sex minuter återstod blev Johan inbytt. Ulvåker vann matchen med 2 – 1 efter att Johan hade assisterat till båda målen.

 

Handbollssnack på hög nivå. Johan Gustafsson pratar med Annika och Bengt Andersson samt Skara HF:s ordförande Håkan Persson

Efter matchen vägrade Johan att åka med bussen hem. Dagen efter fick tränaren Tommy Odh besked av Johan att han hade spelat sin sista match i Ulvåkers IF.

Så blev det också. Johan Gustafsson återvände till sin moderklubb Hova IF.

Där fick han spela ihop med Andreas Andersson som senare i karriären blev proffs i Milan och Newcastle.

Efter de tio första matcherna den säsongen hade Andreas Andersson gjort två av Hovas mål. När serien var slut vann Andreas skytteligan på 27 mål.

-Jag tror att jag hade 20 eller 22 assist till de målen, säger Johan.

Det blev dock bara ett halvår i Hova. Johan bytte sedan till IFK Hjo där han spelade i tre år.

För Johan Gustafsson har alltid ideellt arbete varit viktigt. I Ulvåker blev han ansvarig för damfotbollen och ungdomsfotbollen.

-Jag var också under några år ansvarig för Ulvacupen som betyder väldigt mycket för klubben. Inte minst ekonomiskt, säger Johan.

 

BLEV FOTBOLLBOLLENS KANSLICHEF

 

2015 lämnade Johan Gustafsson in uniformen. Han anställdes som kanslichef på Västergötlands Fotbollförbund.

Ifjol, åtta år senare, flyttade Johan från VFF:s kansli till IFK Skövde handbolls domäner. Där blev Johan klubbchef. Det som lockade Johan var att bli ”chef över stans största idrottsförening”.

Strax senare visade det sig att klubbens ekonomi var körd i botten.

-Hade jag vetat hur illa det var hade jag inte klivit på, säger Johan.

Några tankar på att hoppa av hade Johan alltså inte. Även om han då insåg att den ekonomiska situationen var ”jätteilla”.

-Det fanns flera orsaker till att ekonomin var dålig. Klubben levde i en spiral med två raka SM-finaler. Och skall man ligga där uppe i toppen kostar det pengar, säger Johan.

– Pandemin påverkade också förstås men framför allt var föreningen inte tillräckligt noggrann när det gällde vilka pengar som skulle vara på vilket år.

Förutom detta anser Johan Gustafsson att IFK Skövde hade för dyra spelare.

-Det är min uppfattning, säger Johan.

 

SPELARNA TVINGADES SÄNKA LÖNERNA

 

När krisen slog till togs förhandlingar upp med spelarna om sänkta löner. Alla gick alla med på en kollektiv lönesänkning. Samma procentuella sänkning, rakt över.

-Jag tror inte att spelarna gått med på det här om jag inte varit på plats. Jag kom utifrån och hade inte varit med och ställt till det, säger Johan.

 

Johan Gustafsson utbyter åsikter med Skara HF:s förre ordförande Jörgen Lundh och nuvarande Håkan Persson.

IFK Skövde hade gått back med 3,4 miljoner kronor. Det egna kapitalet på 2,6 miljoner kronor var utraderat. Klubben hade helt plötsligt ett negativt kapital på 800 000 kronor.

Utan spelarnas tillmötesgående hade klubben knappast klarat av att fortsätta som en elitklubb. Samtidigt gjordes andra förändringar. Bland annat fick sportchefen Ulf Nyström sluta. Även på ungdomssidan gjordes nedskärningar.

-Enligt mitt sätt att se det så var föreningen väldigt generös med ersättningar till ledarna när lagen var på cuper och spelade i USM. Vi gjorde även förändringar i Skadevi Cup som innebar ett bättre ekonomiskt resultat, säger Johan.

-När det gäller Skadevi Cup så kan det bli så att vi lägger en del av cupen här i Skara, säger Johan.

 

KRILLE SVENSSON TOG ÖVER

När den nya säsongen skulle börja kom islänningen Jonathan Magnusson till Skövde för att träna laget. Det blev bara tre träningar. Sedan bröts kontraktet.

-Jonathan upplevde det som att klubben inte varit ärlig när det gäller informationen om ekonomin. Den dåliga ekonomin innebar att han inte kunde investera i nya spelare. Därför ville han sluta, säger Johan.

-Att kontraktet bröts kostade inte föreningen en enda krona, säger Johan Gustafsson.

När Jonathan Magnusson anställdes var Kristian Svensson den enda egentlige ”utmanaren”. Problemet var att ”Krille” inte har den tränarutbildning som krävs för att få träna ett elitlag. Med Robert Arrhenius som assisterade tränare var det problemet löst.

Är Kristian Svensson en billigare lösning?

-Ja, men inte jättemycket billigare, säger Johan.

IFK Skövde gick in i serien med en relativt oprövad tränarduo. Med en lite sämre trupp än säsongen innan. Ändå ligger laget två i Elitserien. Är tio poäng före den senaste SM-vinnaren Kristianstad.

-Det har gått så här bra tack vare ett fantastiskt bra ledarskap av Kristian och Robert. Jag är positivt överraskad, det måste jag säga. Jag trodde inte att ”Krille” kunde vara så sanslöst engagerad som han är, säger Johan.

När det gäller ekonomin är krisen inte över – även om det nu går bra för klubben. Med 65 procent egna produkter i truppen har IFK Skövde åter blivit ”folkets lag”. Vilket inte minst visas av att publiksnittet har ökat med 200 personer per match jämfört med förra säsongen.

Samtidigt som ungdomarna tagit mer plats har några av de äldre spelarna fått en nytändning. En av dom är Jonas Burud som har växt ut till en matchvinnare.

-Jonas kom själv och frågade om vi kunde fixa ett jobb åt honom vid sidan av handbollen. Han ville jobba 15 – 20 timmar. Vi fixade det. Han mår bättre mentalt och det har visat sig på planen, säger Johan.

 

STORA PENGAR I SLUTSPELET

Att en slutspelsplats den här säsongen är säkrad står utom tvivel. Då finns ytterligare en morot. Att bli bland de fyra bästa i serien. Det som ger ytterligare en hemmamatch i kvartsfinalen.

Johan Gustafsson ser upp till proffsspelaren Jack Thurin som är en av många framgångsrika IFK-produkter. Foto: Viktor Ljungström.

-För oss är varje hemmamatch i slutspelet oerhört viktig. Det ger mycket pengar i publikintäkter, säger Johan.

För Johan har det första året som klubbchef i IFK Skövde varit betydligt jobbigare än han hade räknat med. För att koppla av från handbollen ägnar han sig gärna åt att laga mat.

På frågan om vad Johan helst vill bjuda på funderar han några sekunder. Så kommer svaret:

-En ugnsbakad hälleflundra med rostad spetskål och champagnesås.

Smaklig spis.

LP

Johan Gustafsson med artikelförfattaren.

  Tidigare  WI-tidningar