Insyn i Jula-Blanks imponerande livsverk

maj 10, 2024 11:05:41 Lennart Persson

Det var här verksamheten en gång i tiden startade, Jultorp.

Många har naturligtvis sett den jättelika byggnaden vid E20 strax utanför Skara. Julas centrallager. Norra Europas största centrallager.

I tisdags gästade 60 av våra medlemmar denna imponerande byggnad. I den skulle 35 fotbollsplaner rymmas. Totalt är den på 180 000 kvm.

Kommunikationschefen i Jula Holding, Magnus Ljung, tog emot oss. Han berättade om hur Jula en gång i tiden startades av Lars-Göran Blank. På Jultorp i Larvs socken, Vara kommun, började Lars-Göran att sälja släpkärror. Företaget hette då Tranesläpet. Senare blev det vedkapar.

Så småningom ville Lars-Göran utveckla verksamheten med postorderförsäljning. Han förhörde sig därför om mark i Vara. Kommunen kunde dock inte erbjuda något som var intressant.

-Sonen Karl-Johan gick då på Katedralskolan i Skara och fick veta att det fanns möjlighet att köpa mark vid Norrlanders nära Vilankorset, berättar Magnus.

Grundaren av Jula, Lars-Göran Blank.

Där startades det första varuhuset 1985. Sju år senare kom det andra varuhuset till. På Drottninggatan i Stockholm. Om några dagar invigs varuhus 140. Jula finns, förutom i Sverige, även i Norge, Polen och Finland.

Sedan Lars-Göran Blank gick bort 2014 är det sonen Karl-Johan som är ensam ägare till Julakoncernen.

I byggnaden vid E20 finns 750 anställda. 400 av dessa är tjänstemän, 350 jobbar i lagret. Dit kommer varor från leverantörer. Lastas där om för att distribueras till alla varuhusen.

-Varje varuhus får leveranser i snitt tre gånger per vecka, säger Magnus.

Vår värd Magnus Ljung berättade om Jula.

Efter den inledande introduktionen blev det en rundvandring i lokalerna. Med tanke på de enorma ytorna blev det en nyttig promenad för de flesta av oss.

Att Jula är ett framgångsrikt företag vet alla. 2002 omsatte Jula 10,7 miljarder. Vinsterna har också under många år varit, minst sagt, imponerande.

Bosse Persson och Sven-Ove Andersson tog en paus under rundvandringen.

Den 21 maj är Rolf Eriksson vår gäst. Rolf var under många år en viktig spelare i Tråvads IF. Senare blev han styrelseledamot i IF Elfsborg.

Prubbasalen 14.00.

LP

 

  Tidigare  WI-tidningar