IFK Skaras resa från sexan till trean

november 18, 2022 10:11:47 Lennart Persson

Janne Flink i mitten tillsammans med sina gamla adepter Dan Jakobsson och Janne Bergh.

 

IFK Skara var fotbollens lillebror i Skara. SI, eller som föreningen egentligen hette Skara IF, var den ständiga ettan.

Så hände något. IFK Skara hade ett A-lag som harvade i sexan, ett B-lag med ont om spelare. Det var då Jan Flink och Hans ”Epa” Karlsson bestämde sig för att dra i gång ungdomsverksamheten. Året var 1971.

-IFK var en förening där alla som ville skulle få vara med, så var det inte riktigt i SI, säger Janne Bergh.

Janne och hans kompis Dan Jakobsson gästade i tisdags Skara Idrottshistoriska Sällskap. En tisdagsträff som för ovanlighetens skull var förlagd till Stadshuset i Skara.

Drygt 60 personer fick lyssna till en imponerande berättelse om hur IFK Skara tog upp kampen med Skara IF. Om hur lillebror tog sig förbi storebror.

-Utan Janne Flinks insatser hade IFK nog inte överlevt särskilt länge. Janne och Hans Karlsson byggde grunden som för det som blev en väldigt fin resa, säger Dan Jakobsson.

Janne Flink satt i publiken och njöt över att få höra sina forna lärjungar berätta om vad hans insatser betydde för grabbarna – och för klubben.

En sten sattes i rullning. Satsningen på ungdomar gav resultat. Den ganska okända klubben i Skara blev känd runt om i Västsverige. IFK:s pojklag firade triumfer. Så stora att IFK Skara uppmärksammades i Expressen 1975. Under rubriken” Morgondagens stjärnor i Skaraborg” presenterades IFK Skara som då hade sju pojklag i seriespel. Bland spelarna som var med fanns förstås både Janne Bergh och Dan Jakobsson.

Tre år senare tog A-laget äntligen steget upp i division 5. Det var då 19 år sedan senast. Serien vanns med minsta möjliga marginal. Axvalls IF kom tvåa på lika många poäng.

Redan året efter var IFK nära att vinna även femman. Seriesegern kom ett år senare. IFK klättrade upp i fyran. Resan tog dock inte slut där. 1986 gick IFK upp i division lll efter en andraplats i fyran. Därmed blev tronskiftet i Skara allt mer tydligt. Helt plötsligt var IFK nummer ett i staden.

-Jag tror vi tyckte det var möjligt att ta oss upp i trean. Men inte längre, säger Janne Bergh.

Så blev det. Trean blev toppen i IFK Skaras verksamhet. 1995 gick klubben i graven. Eller rättare sagt ömsade skinn. IFK Skara och Skara IF slogs ihop och bildade Skara FC.

LP

 

  Tidigare  WI-tidningar