Härligt besök hos Axvalls IF

oktober 25, 2022 15:10:50 Janne Åberg

Janne Åkesson och Stig Larsson underhöll publiken

Janne Åkesson och Stig Larsson underhöll publiken
11 NOV 2021 17:20

Veckans tisdagsträff var förlagd till klubbstugan hos Axvalls IF. Ett 40-tal medlemmar var med när vi fick veta en hel del om Axvalls IF:s historia, och hur klubben ser ut idag.

Axvalls IF bildades 1923 och fyller alltså 100 år om två år. Med tanke på vad vi fick höra i tisdags så är det en pigg hundraåring som kommer att fira jubileet.

Janne Åkesson har varit med länge. Uppväxt i Axvall så har AIF alltid varit Jannes klubb. Han var under många år en av de mer tongivande spelarna i AIF:s A-lag.

 • Jag vet att det togs gräs från Heden när fotbollsplanen skulle läggas. Och det visade sig vara en bra idé för planen har alltid varit bra här i Axvall, säger Janne.

Vid några tillfällen har Axvalls IF varit uppe i division 4. 1962 var ett sådant år och självklart var Janne Åkesson en av spelarna i laget. Axvall tränades då av Erik ”Kirre” Andersson från Skara.

 • Jag får tårar i ögonen när jag tänker på ”Kirre”. Vi var ett par killar från Axvall som spelade ishockey i Skara. Efter varje träning följde ”Kirre” oss till tåget så att vi kom hem ordentligt. Han var som en far för oss, säger Janne.

Förutom fotboll och ishockey har Janne Åkesson också spelat bandy. Axvall hade under några år bandy på programmet. Från början höll bandyspelarna till på Vingsjön. Ibland var isen så skör ut i kanterna att ingen vågade åka dit för att lägga hörna.

 • Vi körde med fem hörnor straff, säger Janne.

För att få pengar till bättre bandyklubbor arrangerades danser i Lägerhyddan och pjäxdans på isbanan.

När Janne Åkesson sorterar i sina minnen vill han gärna berätta att Axvalls IF en gång slog Skövde AIK med 4-0. Ett annat minne är en match mot Heimer 1980. Jannes son Joakim hade lämnat AIF för Heimer och som kompensation för det så kom Heimer på besök för en träningsmatch. Axvall hade då lånat in förre proffsspelaren Ove Grahn.

När Heimers Janne Svensson tacklade Ove Grahn lite bryskt i ilsknade Ove till med kommentaren: ”Du kan väl ta det lite lugnt, känner du inte igen mig”?

Jannes replik kom snabbt: ”Nej, vi har inte mött Axvall tidigare.”

Stig Rehn och Lars-Olof Larsson är två andra spelare som betytt mycket för Axvalls IF. När Axvall vann serien 1968 gjorde Stig Rehn 32 mål. Därmed delade han segern i seriens skytteliga med en spelare i Källby.
Stig Rehn och Lars-Olof Larsson.jpg
Stig Rehn och Lars-Olof Larsson var två vassa spelare i Axvalls IF

 • Jag fick en pokal och en årsprenumeration på Skaraborgs läns Tidning, säger Stig.

I Axvalls samhälle bor knappt 1 200 personer. För många är föreningen och verksamheten på idrottsplatsen en viktig del av fritiden. Föreningen har nästan 600 medlemmar.

 • Vi vill att alla skall kunna vara med, att det skall vara kul att spela fotboll i Axvalls IF, säger ordföranden Stig Larsson.

I stället för att sälja bingolotter, julkorv, kalendrar och sånt som idrottsföreningar ofta sysslar med satsar Axvalls IF på att få in pengar genom arbete. Föreningen sköter bland annat gräsklippning och snöröjning åt kommunen. Har dessutom ansvaret för badplatserna vid Vingsjön och Näs.

 • Vi brukar också jobba under Stochampionatshelgen. Sedan har vi en egen ungdomscup. På senare år har vi också varit medarrangör i Skadevi Cup, säger Stig Larsson.

Pengar som kommer in investeras i verksamheten. Klubbstugan har nyligen rustats upp. Automatisk bevattning av planerna har installerats. Nya duschrum har byggts.

 • Vår filosofi är att inte använda pengar för att betala spelare, säger Stig Larsson.

Stig vill gärna framhålla seniorgänget som träffas vid klubbstugan varje onsdag. Ett entusiastiskt gäng pensionärer.

 • De gör ett fantastiskt jobb och håller vår anläggning i fint skick, säger Stig Larsson.
  Janne Åkesson Gull-Britt Alexandersson och Pelle Åkesson.jpg
  Bröderna Janne och Pelle Åkesson pratar med Gull-Britt Alexandersson.

LP

  Tidigare  WI-tidningar