Gullan var med när facklan kom till Skara

oktober 29, 2020 17:10:29 Janne Åberg

29 OKT 2020 16:56
– Jag skrek åt poliserna att de skulle stoppa trafiken för jag fick inte stopp på hästen.

Facklan kom från Köpenhamn. Över med färja till Malmö och så vidare upp genom Sverige. Den olympiska elden.

Året var 1956 och OS skulle avgöras i Australien. Karantänsregler där satte dock stopp för hästarna. Därför fick Stockholm ta över den delen. Det som blev Ryttarolympiaden i Stockholm 1956.

Elden fortsatte genom Skåne, över Småland till Västergötland. Från Falköping mot Skara. Vid Härlunda, några kilometer innan Skara, tog ryttare från Skara emot den olympiska elden. Bertil Holmqvist bibringades facklan. Till häst förstås. Och förde den vidare till Stortorget i Skara.

Om detta berättade Gull-Britt ”Gullan” Alexandersson vid den senaste tisdagsträffen hos Sällskapet. Med stor inlevelse och entusiasm. Gullan var 15 år när hon var med om denna historiska händelse.

För Gullan har hästar följt henne genom livet. Som ung tjej blev ridhuset i Skara hennes andra hem. Till viss fasa hos föräldrarna som drev bosättningsaffär i Skara. De gillade inte alls att dottern kom hem med hästlukt i kläderna.

En gång bar det sig inte bättre än att Gullan blev avkastad av en av hästarna i ridhuset. Hon blev ordentligt skrapad på ena sidan av ansiktet. Under cykelturen hem till pappa och mamma kom Gullan på en plan. Hon skulle använda en vit lögn, att hon blivit prejad av en bil på hemvägen och ramlat i gatan.

Dagen efter avslöjades bluffen. En dam, som hade hört talas om ridolyckan, kom in i föräldrarnas affär och beklagade sig över olyckan i ridhuset.

När det var dags för olympiaden i Stockholm var alla landets ryttarföreningar inbjudna till den pampiga invigningen. Hästar fick lånas i Stockholm med omnejd. Gullan var en av ryttarna från Skara. Hon fick rida en häst från K1.

När ceremonin var över skulle Gullan rida sin häst tillbaka till K1. Då bar det sig inte bättre än att hästen kom i sken. Gullan var oförmögen att få stopp på kusen. Vid stallet stod brandbilar och polisbilar. Slangar låg utspridda.

–   Jag skrek åt poliserna att de skulle stoppa trafiken för jag fick inte stopp på hästen.

Väl vid stallet blev det däremot stopp. Stalldörren var stängd och hästen kom inte längre.

–   Det var en himla tur att dörren inte var öppen, annars vet jag inte hur det hade gått.

När väl Gullan klarat sig undan den här händelsen utan några skador såg hon att hela K1:s ridhus stod i brand.

Gullan berättade också om Illuster och Petrus Kastenman som vann OS-guldet i fälttävlan 1956. En häst som Petrus hade valt ut på försvarets remontdepå i Gudhem.

–       Men Illuster var faktiskt uppfödd på Öland, säger Gullan.

En fantastisk berättelse av en fascinerande kvinna. En historisk händelse i Skara som vi ett 20-talet medlemmar fick ta del av. Det blev en härlig eftermiddag i Vilanhallen.

Lennart Persson

  Tidigare  WI-tidningar