Godsägaren släppte till mark

november 10, 2022 09:11:14 Janne Åberg

Bo Nilsson berättade om sin gamla klubb, Vinköls BK.
Bo Nilsson berättade om sin gamla klubb, Vinköls BK.

10 NOV 2022 09:15

I kassan fanns kopparmynt till ett värde av 6 kronor och 50 öre. Samtidigt hade klubben skulder på 1.100 kronor.

Så såg det ut i Vinköls BK en gång i tiden. Men det kunde ju faktiskt varit vilken idrottsklubb som helst. Ekonomin har ofta varit ett problem.

Bo Nilsson berättade, inför 50-talet åhörare, om Vinköls BK vid vår senaste tisdagsträff. Den här gången i Idrottshallens foajé. Klubben som han och de flesta andra ungdomar i Vinköl, en halvmil sydväst om Skara, växte upp med.

Vinköls BK bildades i april 1944. En av de första åtgärderna var att försöka hitta mark för att anlägga en fotbollsplan. Men bönderna i Vinköl var njugga.

-Det var ingen bonde som ville släppa till någon mark, berättar Bo Nilsson.
Till slut fattade några av grabbarna mod. De knackade på hos godsägare Carlander på Blombacka egendom. Det gav resultat. Föreningen fick arrendera en bit mark i 25 år – kostnadsfritt.

Som i många andra klubbar på en mindre ort har det gått upp och ned med antalet spelare. Bo Nilsson berättar att 1952 fanns 33 spelare i klubben. Det innebar att många inte fick spela matcher. Därför togs ett drastiskt beslut. I fortsättningen skulle bara grabbar från Vinköl få vara med. Nyförvärv från Skara och andra orter var inte välkomna.

Publikrekordet på Vinköls idrottsplats var 205 personer. Det rekordet sattes i en match mot Tråvads IF. Vinköls BK höll under alla år till långt ned i seriesystemet. Oftast i division 7. 1966 lades verksamheten ned.

Bo Nilsson var själv med och spelade fotboll under några år. Samtidigt höll Bo och brodern Åke Nilsson samt Bengt Kjellkvist på med friidrott i Skara IF. Inte utan framgångar. Bo berättar om att han debuterade som 18-åring i en klubbmatch mot Kinne-Kleva. Utan att ha friidrottat titidgare. Två år senare sprang han 100 meter på 11.0 i Skaraborgsmästerskapet.

Broder Åke var än mer framgångsrik. Han var bland annat distriktsmästare i 400 meter häck. 1961 fick Åke Nilsson Skara Tidnings guldmedalj som den bästa idrottaren i Skara. Åke gick bort i en drunkningsolycka 1966, bara 34 år gammal.

Lennart Persson

  Tidigare  WI-tidningar