Från grusplan i Emmaboda till Wembley i London

februari 14, 2025 10:02:14 Lennart Persson

Nästan 60 medlemmar lyssnade på Karl-Erik Nilsson. Foto: Bengt Andersson.

Karl-Erik Nilsson växte upp i Lindås, Emmaboda kommun. Det var i Lindås BK Karl-Erik började som fotbollsspelare.

-En av de finaste klubbarna i världen. I den föreningen har jag gjort nästan precis allt, säger Karl-Erik med ett brett leende.

Bland alla uppdrag var Kar-Erik med och sände närradio. 45 minuter varje lördag.

-Jag gissar att vi bara hade en handfull lyssnare, men det var djäkla kul, säger han.

Att spela fotboll var också kul. Även om Karl-Erik Nilssons karriär som spelare varken var framgångsrik eller särskilt lång.

En allvarlig skada i ena lårmuskeln satte stopp för fortsatt spel. Det var då några ledare i föreningen frågade Nilsson om han kunde tänka sig att döma lite ungdomsfotboll. Och så blev det.

-Jag tyckte nog att det var ganska kul, säger Kar-Erik.

Karl-Erik Nilsson berättade detaljrikt om sin karriär som fotbollsdomare.

 

NÄRA ATT SLUTA EFTER FÖRSTA MATCHEN

Därmed hade en spännande karriär som fotbollsdomare startat. Pingstafton 1980 dömde Karl-Erik Nilsson sin första seniormatch. 23 år gammal.

Matchen spelades på Mörevallen i Påryd mellan IFK Påryd och Färjestadens GoIF i den lägsta damserien. Inför från Öland 14 tillresta åskådare.

Den matchen kunde ha blivit Karl-Erik Nilssons sista uppdrag som domare.

-En synnerligen obehaglig upplevelse. Supportrarna från Öland protesterade mot alla domslut som gick öländskorna emot. Jag måste ärligt säga, jag tyckte inte det var något vidare kul, berättar Karl-Erik.

I pausen dök Bengt Lindgren upp. En gammal domare som skulle stötta Kar-Erik i hans första uppdrag som domare. Lindgren hade blivit lite försenad.

-Men bara att han kom och pratade med mig gjorde att det kändes bättre i den andra halvleken, säger Karl-Erik.

Efter matchen fick Karl-Erik beröm av Bengt Lindgren. ”Du skall vara nöjd med din insats”.

Ändå tvekade Karl-Erik till att fortsätta som domare. Nilsson bestämde sig till slut för att döma även nästa match som han var uttagen till.

-Tack vare Bengt Lindgren blev det för mig en lång karriär som domare i över 20 år. Med över tusen matcher. Hade Bengt inte kommit till min första match hade jag inte fortsatt att döma, säger Karl-Erik.

1990 blev Karl-Erik Nilsson elitdomare. Fyra år senare blev han internationell domare, så kallad Fifa-domare. Samtidigt var Karl-Erik politiskt aktiv på högsta nivå i Emmaboda. Under åtta år som internationell domare var han också kommunstyrelsens  ordförande och kommunalråd.

En situation som naturligtvis Karl-Eriks politiska motståndare skulle kunna utnyttja. Som Karl-Erik själv åskådliggör: ”På San Siro i Milano springer Nilsson omkring och blåser i en visselpipa när han borde vara hemma och ta hand om äldreomsorgen”.

Men så var det inte. I stället stöttades Karl-Erik. Moderaternas gruppledare Dag Hansson ställde upp för socialdemokraten Karl-Erik Nilsson:

-En sak skall du veta, Karl-Erik. Vi tror att det är bra PR för vår kommun, och det är bra för dig och för oss alla om du är ute på internationella domaruppdrag. Vi kommer aldrig att använda det mot dig i något politiskt sammanhang, sa Hansson.

 

BYTTE OM I VAKTMÄSTARENS LÄGENHET

 

Karl-Erik Nilsson från Emmaboda dömde sin första internationella match, 1994, i Vitryssland (senare Belarus). En match mellan hemmanationen och Ungern. Pojkar 16. Karl-Erik var då 36 år.

På arenan fanns inget domarrum. Domarteamet hänvisades till vaktmästarens lägenhet som var inhyst i arenan.

-Vi bytte om i vaktmästarens sovrum. Hans hustru servade oss med både handdukar och förfriskningar, säger Karl-Erik.

Överledare för det ungerska P16-landslaget var ingen mindre än den gamla storspelaren Ferenc Puskás som hade gjort 84 mål på 85 matcher i Ungerns landslag.

På plats fanns också en domarobservatör från Ukraina. Han skull betygsätta Nilsson i dennes första internationella uppdrag. Trots att matchen, enligt Karl-Erik, var lätt att döma bedömde observatören matchen som svårdömd. Han gav Nilsson en nia av tio möjliga poäng.

Karl-Erik var helt övertygad om att en av hans linjemän, Kire Klenkovski från Borås, hade ett finger med i spelet. Observatören kunde bara prata ukrainska och ryska. Därför hade han genom åren haft svårt att kommunicera med många av de domare han skulle bedöma.

-Kire, som är född i Makedonien, kunde ryska. Kire och observatören fann varandra. Och jag tror nog att det påverkade observatörens omdöme, säger Karl-Erik.

Totalt blev det 150 matcher i Allsvenskan och ett 80-tal internationella matcher för Karl-Erik.

När Karl-Erik ser tillbaka på sin karriär som domare hamnar han gärna i september 1997. Ena veckan dömde han Inter på San Siro i Milano. Nästa vecka väntade Wembley i London. England i VM-kval mot Moldavien.

 

EN TYST MINUT PÅ WEMBLEY

 

In i det sista diskuterades om matchen skulle spelas eller inte. En dryg vecka innan hade nämligen prinsessan Diana omkommit i en bilolycka i Paris.

-Det var blommor precis över allt när vi kom till London, säger Karl-Erik.

Inför matchen hölls en tyst minut för att hedra prinsessan. 75 000 på läktarna.

-När jag efter den där minuten blåste i visselpipan bröt jublet bland åskådarna ut. Det kändes som om min bröstkorg trycktes ihop av vrålet.

Karl-Erik Nilsson dömde 13 matcher i Champions League. En av dessa matcher spelades i Istanbul. Galatasaray mot Sturm Graz.

På vägen till Turkiet fick Karl-Erik tag i en österrikisk tidning. Där stod att Sturm Graz ”rustar för kriget i Istanbul”. Artikeln avslutades med: ”Domare i matchen är småstadsborgmästaren från Emmaboda i Sverige, Karl-Erik Nilsson. Känd för sitt stoiska lugn”.

2002 avslutade Karl-Erik Nilsson sin karriär som elitdomare. Gamla Ullevi i Göteborg. Örgryte IS mot IFK Norrköping. 3 – 1 till Öis.

2006 lämnade familjen Nilsson Emmaboda och flyttade till Uddevalla. Men för den skulle drog sig inte Karl-Erik tillbaka. 2022 valdes han in i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Ett år senare efterträdde han Lars-Åke Lagrell som ordförande i förbundet.

Kjell Nordström och Lennart Persson med Karl-Erik Nilsson. Foto: Bengt Andersson.

Efter tolv år i Svenska Fotbollförbundets styrelse lämnade Karl-Erik 2023. Där till nödd och tvungen eftersom ingen får sitta mer än tolv år numera. Sedan dess är han hedersordförande i förbundet.

-Det bästa uppdrag man kan han. Att komma på matcher utan att ha något ansvar, säger Karl-Erik.

Just nu är Karl-Erik förste vice president i Uefa. Ett uppdrag som han lämnar i april i år.

-Nu får jag mer tid på hemmaplan som styrelseledamot i IK Oddevold, säger Karl-Erik

LP

  Tidigare  WI-tidningar