Fotbollsspelare och konstnär

mars 24, 2023 10:03:59 Lennart Persson

För drygt 60 år sedan spelade de tillsammans i SI:s A-lag, Lars Fernell och Bosse Persson. I tisdags träffades de igen.

När vi i tisdags gästades av Lars Fernell inledde han med att läsa högt ur ett gammalt program från en fotbollsmatch:

”Bland forwards är inrarna Lars Fernell och Bosse Persson de stora namnen med rika register på gedigna fotbollskunskaper”.

 

Programmet är från en match i divsion lll mellan Viskafors IF och Skara IF. På Svaneholms Idrottsplats i Viskafors. Året är troligen 1961.  Möjligen1962.

Bosse Persson har svårt att minnas att han har spelat ihop med Lars Fernell. Bosse får svar på tal:

-Jag la några fina inlägg till dig som du nickade i mål. Sånt måste man minnas, säger Lars.

Lars Fernell kom som fyraåring med sin familj från Värmland till Skara. En flytt som egentligen var oönskad av Lars. Han lärde sig dock att trivas i Skara. I synnerhet när han fick spela fotboll och ishockey. Han provade också på brottning i BK Sana. Lars minns gärna när Åke ”Spira” Larsson dök upp på juniorernas träning och visade några grepp. Tränare för juniorerna var Harry Berg som senare i livet jobbade som vaktmästare i Idrottshallen.

Grunderna i fotbollen fick Lars Fernell av George ”Slampen” Svantesson. Som så många andra. Lars tog sig så småningom upp i A-laget. Redan som 17-åring. ”Slampen” tyckte det var för tidigt.

Eftersom Lars började på gymnasiet i Skövde blev det IFK Skövde för hans del. Sen fortsatte resan till IFK Göteborg där han spelade i knappt tre år. Därefter blev Västra Frölunda IF.

När Lars Fernell kom till IFK Göteborg var Bertil ”Bebben” Johansson spelande tränare i klubben. Bland spelarna fanns ”Fölet” Berndtsson, Nils ”Tidan” Johansson, Ingvar Svensson, Håkan Eklund, Harry Svensson, Leif ”Skara Claesson, Donald Nicklasson och Gunro Lindberg i mål.

-Jag satt ofta på bänken ihop med ”Skara” Claesson. Han började alltid värma upp när 20 minuter återstod för att hetsa ledarna så att han fick komma in. Publiken skanderade då ”In med Skara, in med Skara”, minns Lars.

-Ibland avgjorde ”Skara” matcherna. Han var en duktig fotbollsspelare. Och så gillade han snabba bilar, säger Lars.

Lars Fernell hade också Yngve Brodd som tränare. Han hade varit proffs i Frankrike. En tränare som gillade Lars Fernell. De två hade samma filosofi när det gällde fotbollen.

-Yngve trodde lite grand på mig. Vi hade samma spelstil, den där lite ettriga. Som låg på hela tiden. I Blåvitt var det alltid så att man skulle lira. Huvudsaken var att publiken var nöjd. Om laget kom fyra i Allsvenskan bekymrade inte särskilt mycket.

Lars minns terränglöpningar i terrängen vid Delsjön i utkanten av Göteborg. ”Fölet Berndtsson tog alltid täten. Sen var det ingen som kom nära.

-Många av spelarna mådde riktigt dåligt efter de där passen. Jag tror nog att träna med boll är det centrala. Att öka tempo med bollen, att behandla bollen, säger Lars.

För Lars Fernell blev det aldrig något genombrott i IFK Göteborg. Han fanns där bland reserverna som lojalt ställde upp. Efter ett par år började andra klubbar att rycka i Fernell. Han stannade dock kvar i Göteborg och skrev på för Västra Frölunda.

När Lars Fernell passerade 30 år ”bytte” han liv. Idrottskarriären var över. En civil karriär väntade. Lars utbildade sig till konstnär, bland annat i Paris, och undervisade också i många år för blivande konstnärer.

I en recension står att läsa: ”Lars Fernell är den mer intellektuelle konstnären som skapar skulpturala och grafiska ”tecken” och ”instrument” vilka leder till tolkningar mot våra inre världar.”

-Jag jobbar fortfarande och är i min ateljé nästan varje dag, säger Lars som fyller 80 senare i år.

Vi fick vara med om en fin eftermiddag i Vilanhallen. Det var en fröjd att lyssna till Lars Fernell. En intellektuell före detta fotbollsspelare.

En gång i tiden spelade de pojklagsfotboll ijhop. Lars Fernell och Roger ”Falle” Johansson.

Håkan Prytz pratar gamla minnen med Lars Fernell.

LP

 

  Tidigare  WI-tidningar