För Niclas väntar dubbla SM-finaler

januari 19, 2023 10:01:40 Lennart Persson

”Bengt Andersson med hemlig gäst”.

Så löd rubriken inför Sällskapets träff i tisdags. Den hemlige gästen visade sig vara Niclas Wejshag. Nya Lidköpings-Tidningens sportchef.

Inför en fullsatt klubblokal i Vilanhallen blev det ett trivsamt samtal om Villa Lidköping i synnerhet och svensk bandy i allmänhet.

Bengt Andersson inledde med att berätta om sin egen resa med Villa BK, som föreningen hette då. Som sportchef på Skaraborg läns Tidning var Bengt med redan när Villa tog steget upp i Allsvenskan via kval mot Åtvidaberg. 1966.

-Jag åkte faktiskt med i Villas buss till bortamatchen i Åtvidaberg. Det var andra tider då. Idag skulle det inte vara möjligt, säger Bengt.

Han var också med vid den första SM-finalen. 1975. Uppståndelsen i Lidköping, och stora delar av Skaraborg, var enorm inför finalen. Den final som Villa förlorade med 4 – 8 mot Ljusdal på Söderstadion i Stockholm. Villa var helt enkelt ett nummer för litet den gången.

-Det blev nog väl stort för spelarna och ledarna i Villa. Förberedelserna blev lidande, säger Bengt.

1983 var det dags för nästa SM-final. Då mot Boltic. Bengt berättar att Christer Kjellqvist var ett stolpskott från att skjuta hem guldet till Lidköping. I stället slutade matchen 0 – 0 efter ordinarie tid. I förlängningen vann Boltic med 5 – 0.

2012 var Bengt Andersson med som styrelseledamot i Villa när laget förlorade med 5 – 6 mot Sandviken. Så kom då äntligen det första SM-guldet. 2019 blev det seger mot Västerås med 8 – 4 inför 18 600 personer på Studenternas i Uppsala. Två år senare var det dags igen. Seger med 5 – 4 mot AIK i en dramatisk final.

Nu siktar Villa på sitt tredje SM-guld. Laget har så här långt varit suveränt i seriespelet. Niclas Wejshag följer Villa varje dag under den här delen av året.

-Vi kan skriva hur mycket som helst om Villa. Våra läsare slukar allt vi skriver, säger Niclas.

Han tror (förstås) på en ny SM-final. Villa är stor favorit till ett nytt guld.

-Om SM-finalen skulle spelas i bäst av fem matcher hade inget lag kunnat stoppa Villa. Nu avgörs finalen i en match, och då blir det lite mer ovisst, säger Niclas.

Villa är loket i svensk bandy. Inte bara för att herrlaget är bäst i Sverige. I Lidköping finns ju också Sveriges bästa lag på damsidan. Villa har två raka SM-guld i ryggen. Allt talar för att det blir tredje raka i år.

-När Villa valde att satsa på dambandyn var ambitionen att ge tjejerna samma förutsättningar som killarna när det gäller träningsmiljön och annat. Tack var det söker sig många av de bästa tjejerna till Lidköping. Däremot skiljer det naturligtvis mycket mellan killarna och tjejerna när det gäller spelarnas löner, säger Niclas.

Hur har då Villa hamnat i den här positionen? Niclas pekar på två helt avgörande orsaker.

-Bygget av den nya arenan, Sparbanken Arena, är en viktig orsak. Den andra är klubbchefen Jonas ”Sparris” Johansson. Han har betytt oerhört mycket för Villa, säger Niclas.

Precis som damlaget är också herrlaget attraktivt för duktiga spelare. De lockas helt enkelt till Villa. Inte bara för pengarnas skull.

-Tidigare kunde en bandyspelare sticka till Ryssland ett par år och få med sig ett en eller två miljoner netto hem. Den möjligheten finns ju inte längre, och knappast inom en överskådlig framtid. Därför stannar de bästa spelarna i Sverige, säger Niclas.

I Villa jobbar nästan alla spelare deltid. Träningarna sker på eftermiddagen. Det innebär att spelarna kan vara hemma runt 17 och ha de matchfria kvällarna lediga.

För Niclas och hans kollegor på NLT väntar snart dubbla SM-finaler för landets just nu bästa bandyklubb. Båda SM-finalerna kommer att spelas utomhus på Studenternas i Uppsala. Något Niclas Wejshag inte är imponerad av.

-Bandy ute och bandy inne är två olika sporter. Jag vet att de flesta spelarna inte gillar att finalen spelas utomhus. Jag tror också att det kommer att bli ändring inom en snar framtid, avslutar Niclas Wejshag.

Fotnot: Glöm inte att det är årsmöte på tisdag (24 januari). Vilanhallen 14.00. Efter mötet kommer fritidschefen Camilla Helander att berättar om kommunens nya satsningar.

 

Niclas Wejshag (i mitten) samtalar med Jörgen Lundh och Bengt Andersson.

LP

  Tidigare  WI-tidningar