Ett liv i handbollens tjänst

december 8, 2022 11:12:24 Lennart Persson

Kjelle Larsson har kvar guldhatten sedan han var med och vann SM-guldet i Skövde HF.

-Jag skötte träningarna. Göran hade kontakterna med kommunen och bokade träningstider där. Det var han bra på.

Kjell-Erik Larsson berättade om sitt långa liv i handbollens tjänst när han gästade oss i Vilanhallen. Den resa som började i Vingåkers IF. Det var där han drog i gång ungdomsverksamheten tillsammans med den blivande statsministern Göran Persson.

 

Därmed var han fast i sporten. Senare gick han igenom en fritidsledarutbildning. När Kjelle såg en annons i DN sökte han jobbet som idrottskonsulent i Irsta HF. Efter en tid tog han över som tränare i klubbens damlag. Västerås/Irsta är det enda laget som varit med i den högsta serien sedan dess.

Några år senare träffade Kjelle Larsson IFK Skövdes tränare Gunnar Blombäck på ett läger i Mjölby. Gunnar frågade om Kjell kunde tänka sig att flytta till Skövde. Kjelle nappade och flyttade till Skövde 1982. IFK började då marschen mot eliten.

På något sätt blev Kjelle då Skövdebo även om han gjort några utflykter. Bland annat till norska Larvik där han var tränare i ett år. Han var också under en period tränare för det svenska damjuniorlandslaget.

Efter att ha varit tränare i Skövde HF i fem år blev det Stenums IF 1992. En av hans bästa minnen från handbollen är när Stenum slog storlaget Sävehof med 30 – 23.

Kjelle Larsson med blomman som Magnus Frisk köpte inför finalen i Scandinavium.

1997 tog Kjell Larsson över Skövde HF:s A-flickor. Då tränades A-laget av Magnus Frisk. 2004 klev Kjelle upp som assisterande tränare under Frisk. Kjelle fick vara med om att vinna SM-guld i Skandinavium 2008.

SM-finalen året efter blev inte lika rolig. Inte bara för att Skövde förlorade. Också för att Kjelle blev sjuk några timmar innan finalen och fick köras till sjukhus.

-Jag kände mig krasslig och Magnus tvingade mig att åka till sjukhuset, säger Kjelle.

Numera tränar Magnus Frisk Skara HF. Och Kjell-Erik finns förstås med på ett hörn. Han pratar varje vecka med Magnus. Dessutom skriver Kjelle om Skaras matcher på klubbens hemsida.

Inte så konstigt. Förutom handbollen har Kjelle jobbat som journalist under många år. Både i Skövde Nyheter och Skaraborgs läns Tidning.

På tisdag, 13 december, avslutar vi säsongen. Då gästas vi av Kurt Andersson i Istrums SK. Denna gång är vår träff i Stadshuset. 14.00.

  Tidigare  WI-tidningar