Bosse Näslund invald i Hall of Fame

juni 15, 2023 12:06:51 Lennart Persson

Bosse Näslund efter segern med Karate Chop i Olympiatravet 1991.

Han är den enda hemmatränaren som har vunnit Stochampionatet två gånger. Han blev championkusk på Axevalla fem gånger.

Bosse Näslund är en av de mest framgångsrika travtränarna på Axevalla genom alla tider. Nu är han invald i Skara Hall of Fame.

 

Bosse Näslund kom från Bergsåker i Sundsvall till Axevalla som lärling hos Arne Holmström. När Holmström flyttade vidare till Åbytravet 1969 stannade Bosse kvar på Axevalla. Först som privattränare åt stall Palema. Sedan som egen tränare.

Bosse fick en smakstart som tränare åt stall Palema. Vid årspremiären i mars 1971 vann Bosse fyra lopp på Axevalla. En fin start på en lysande karriär.

Fem gångar blev Bosse Näslund champion på hemmabanan: 1972, 73, 84, 86, 87.

1985 vann Bosse Näslund Stochampionatet med Kristina Palema. Året innan hade hans kollega Sven-Gunnar Andersson blivit den första hemmatränaren som vunnit banans största lopp. Sven-Gunnars segerhäst var Pay The Bill.

-Det var så klart oerhört fint att få vinna Stochampionatet inför hemmapubliken, säger Bosse.

Två år senare var det dags igen. Då vann Bosse Näslund Stochampionatet med Emilie Palema. Och inte blev det sämre av att Lass Dame blev tvåa. Den hästen, som kördes av Stig H Johansson, tränade Bosse också.

-En helt fantastisk dag med både ettan och tvåan i Stochampionatet, säger Bosse.

Bosse Näslund tillsammans med Sven-Gunnar Andersson. De två hemmatränarna som har vunnit Stochampionatet.

En annan seger som Bosse minns med stor glädje är den med Karate Chop i Olympiatravet på Åby 1991.

-En av mina största segrar under hela karriären, säger Bosse.

Att den segern inte var särskilt väntad visar vinnaroddset. Karate Chop gav drygt 16 gånger pengarna. Trots att han tre veckor tidigare hade slagit världsstjärnan Mack Lobell. Bosse körde ett helt perfekt lopp och över upploppet avgjorde Karate Chop till en säker seger.

I vinnarcirkeln fick Bosse ta emot priser av Prins Bertil, Prinsessan Lilian och den trefaldige OS-guldmedaljören Thomas Gustafsson.

-Ett minne för livet, säger Bosse.

Det här var Bosse Näslunds penningmässigt största seger. Förstapriset var en halv miljoner kronor.

Andra stora segrar under Bosse Näslunds karriär: Kriteriestoet på Solvalla 1986 med Lass Dame, Drottningens Pokal på Åby 1985 med Kristina Palema och 1987 med Lass Dame, Walter Lundbergs memorial på Solvalla 1978 med Mastodont, Jarlsbergs Grand Prix i norska Tönsberg 1989 med Meadowbranch Crown, Guldstoet på Axevalla 1990 med Lass Britt och Silverstoet på Axevalla 1984 med Honey Garcia.

-Segern med Mastodont i Walter Lundbergs var lite speciell. Han var en oväntad vinnare. Samma dag vann jag med Gun Palema. En dubbel på Solvalla smällde högt på den tiden.

Bland de hästar som Bosse tränade vann Kristina Palema flest lopp med 30 segrar. Totalt vann Bosse 1 048 lopp som kusk och 1 123 som tränare. Näslund avslutade sin proffskarriär 1998. Det året vann han tio lopp på 85 starter.

Bosse Näslund, som fyller 80 senare i år, bor numera i Stöde utanför Sundsvall. Han kommer att få sin utmärkelse i samband med årets upplaga av Stochampionatet på Axevalla den 23 juli.

-Jag är smickrad och glad över att ha blivit invald i Hall of Fame och ser fram mot att åka till Axevalla, säger Bosse.

Bosse Näslund blir nr 14 i Skara Hall of Fame.

LP

 

 

  Tidigare  WI-tidningar