Benny Nybergs möten med människor

oktober 25, 2022 16:10:22 Janne Åberg

Benny Nyberg på återbesök. Ribbingsvallen i Naum.

Benny Nyberg på återbesök. Ribbingsvallen i Naum.
20 OKT 2022 14:36
Möten med människor. Det har varit en ledstjärna i Benny Nybergs liv.

För honom har alltid människor gjort skillnad. Och många människor har han mött. Små och stora, kända och okända.

Vi fick i tisdags vara med om en tempofylld resa när Benny återvände till sin gamla hemstad Skara och höll låda inför cirka 50 medlemmar i Vilanhallen.

Född i Essunga. Uppvuxen i Vara. Som de flesta ungdomar intresserad av idrott. Eftersom det inte fanns någon pojkfotboll i Vara blev det Naums SK somt tog hand om Benny och hans kompisar. Framför allt ledaren Börje Brelid.

Benny berättar om hur han och kompisarna cyklade till Naum två gånger i veckan, sju kilometer enkel resa. Hur Börje Brelid vid dåligt väder förbarmade sig över Varakillarna. Stuvade in 15 grabbar i sin Saab och skjutsade dom till Ribbingsvallen.

Benny Nyberg gästade Vilanhallen i tisdags och
berättade om sin läckra resa.

När det var dags för gymnasiet blev det Katedralskolan i Skara. Under lumpen på T2 i Skövde bytte han från Vara SK till Skara IF, SI. 1975. Lennart Svensson och Erik ”Kirre” Andersson var två av ledarna som Benny fick stifta bekantskap med. Benny blev också lagkamrat med en viss Bert Karlsson som senare kom att betyda ganska mycket för Benny.

1976, efter lumpen, började Benny jobba som försäljare hos Bengts Mode i Skara. Troligen var det där hans intresse för människor började på allvar.  Mötena med kunderna. En av dessa var skådespelaren Per Oscarsson. Benny berättar målande hur Per Oscarsson agerade i butiken. Hans besök blev som ett helt teaterstycke.

Efter en kortare tid hos Hennings kläder i Skövde började Benny jobba som sportjournalist på Skaraborgs läns Tidning i Skara. Han värvades sedan av Bert Karlsson till Mariann Grammofon.

Benny berättar om när Bert Karlsson efter ett besök i Danmark kom inrusande på kontoret och skrek om att han fått en idé. Bygga ett sommarland. Bert tog med sig sina medarbetare till en grushåla nära Axevalla travbana. Den 7 augusti året efter invigdes Skara Sommarland. Där blev Benny Nyberg marknadschef.

Efter några år på Skara Sommarland ville Benny Nyberg röra på sig. Han sökte jobb på Liseberg och blev reklamchef där den 1 juli 1989. Knappt två år senare utsågs Benny till artistchef. Han fick ansvar för underhållningen i parken, på Rondo, i Lisebergshallen och på Lisebergsteatern.

I det jobbet kom Benny Nyberg i kontakt med mängder av människor; stora artister, idrottsutövare, politiker. Både från Sverige och utlandet. Möten som inte alltid var positiva. Benny berättar om Sten-Åke Cederhök. En älskvärd person så länge han stod på scenen. Inte lika rolig att ha med att göra bakom kulisserna. Hagge Geigert var en annan bångstyrig herre. Tvärtom när det gäller Sonya Hedenbratt som var lätt att jobba med. Liksom Lill-Babs – en underbar kvinna med ett stort hjärta. Berättar Benny.

Några andra människor som Benny mötte på Liseberg: Lisbeth Palme, Birgit Nilsson, Robban Broberg, Povel Ramel, Magnus Uggla, Björn Skifs, Ulf Lundell, Jan Malmsjö, Ronnie Hartley, Lasse Löndahl, Thore Skogman, Siv Malmkvist, Laila Westersund, Paul McCartney, Little Richard, Thore Heyerdahl, Victor Borge, Lars Forssell, Vegard Ulvang, Björn Dählie, Steve Wonder och Tina Turner.

Efter den intressanta tiden på Liseberg blev Benny turistchef i Borås. Återvände sedan till Göteborg och blev chef för Göteborgs-Kalaset. Senare marknadschef för Gothia Cup. Fick samma uppdrag i BK Häcken. Föreningen som nu är på god väg att vinna SM-guld för första gången i klubbens historia.

Efter alla anställningar beslöt Benny Nyberg sig för att starta en egen konsultfirma. Han har i den haft uppdrag åt bland andra GöteborgsVarvet, Nordstan, Älvstranden Utveckling, Åbytravet och Skanska.

En timma gick fort när Benny berättade inför en fullsatt klubblokal i Vilanhallen. Utan tvekan har Benny, som numera bor i Kinna, varit med om en fin resa genom livet. Han har fått vara med om många möten med människor.

Vi är glada över att vi fick ta del av Bennys spännande resa.

LP

  Tidigare  WI-tidningar