A-pojkarna Skara HK:s hopp

oktober 25, 2022 15:10:59 Janne Åberg

Fullsatt. Det var knökat i lokalen i Vilanhallen. Många var intresserade av SHK:s historia.

Fullsatt. Det var knökat i lokalen i Vilanhallen.
Många var intresserade av SHK:s historia.
28 OKT 2021 16:34
Mats Magnusson har andats handboll i allmänhet och Skara HK i synnerhet sedan han var tio år

A-pojkarna Skara HK:s hopp

Han  har andats handboll i allmänhet och Skara HK i synnerhet sedan han var tio år.

Att inom loppet av en timme summera de drygt 60 år det innebär av träning, matcher, ledarinsatser och styrelseuppdrag är förstås omöjligt, även om Mats Magnusson gjorde ett tappert försök vid tisdagsträffen i Vilanhallen.

Mr Skara HK berättade om klubbens nu 76-åriga historia

Att det var just han, ofta kallad Mr Skara HK, som skulle skildra historien om den i fjol 75-årsjubilerande föreningen var på något sätt givet. Han hade tänkt ha det idrottsliga fenomenet, mångsysslaren Bosse Persson, som sidekick. Men denne konstaterade att det där med att hålla föredrag inte är hans grej; han låter heller insatserna på planen tala.

Skara HK bildades 1945, som så många andra föreningar vid den här tiden vid ett möte på Nockes. Några år tidigare hade läroverket fått en ny gymnastikbyggnad, och det här blev den nya föreningens första hemvist. Publikkapaciteten på den ena långsidans lilla läktare var begränsad, och när publiktrycket var som störst, bland annat i derbyna mot Lidköpings HK, hänvisades de yngre supportrarna till gymnastiksalens ribbstolar.

1963 byggdes Idrottshallen, som än i dag är Skarahandbollens borg. Med det fick föreningen också helt andra förutsättningar att bedriva verksamheten, och ungdomshandbollen tog fart på allvar. Mats Magnusson var bofast i A-laget från slutet av 60-talet fram till karriärens slut i början av 80-talet. Det här var en tid då föreningen i stort sett var ”självförsörjande”.

– Det var inte ofta vi hämtade spelare i Skövde.

Men det fanns undantag. Som målvakten Kjell-Erik ”Murarn” Larsson och kantspringaren Bertil ”Poff” Berglund. Den senare blev en stor publikfavorit, och publiksnittet under hans första säsong i klubben låg på hela 450.

Skara HK har genom åren åkt upp och ner i seriesystemet och därför kommit att kallas ”lindansargänget”. Den största sportsliga framgången nåddes den 3 april 1995, då man tog sig upp i division I. Spelande tränaren Jonny Öhrbom och mittsexan Anders Dahlström gjorde sju mål var i den avgörande segermatchen.

Men ingen av dessa, eller mer nutida stjärnor, fanns bland de 50 medlemmar som tagit sig till den här tisdagsträffen. Här fanns i första hand representanter för Skara HK:s 50-, 60-, 70- och 80-tal i form av Björn Söderlund, Bo ”Fotte” Lundberg, Lars-Anders ”Lajen” Jonzon, Bosse Persson och Leif Nordh. Den senare hade en benägenhet att skjuta i stort sett så fort han fick bollen, vilket också ska ha resultat i 24 mål i en och samma match. Leif har för övrigt en yngre bror som också satt avtryck i föreningen, om än på ett lite annorlunda sätt. Rolf Nordh var en säker straffskytt, men fick oftast lite speltid. Efter att i en match ha gått in och gjort två straffmål men i övrigt varit bänkad under den första halvleken, valde han att inte komma till spel i den andra. Efter matchen sågs hans tröja snyggt upphängd i omklädningsrummet med en vidhängande lapp: ”Behöver ej tvättas”.

Att Skara HK i fjol tvingades ta seniorlaget ur seriespel på grund av spelarbrist var förstås en missräkning. Men Mats Magnussons konstaterade att det trots allt finns hopp för framtiden. I dag har föreningen omkring 300 ungdomar och ett 40-tal ledare i verksamheten. Vägvisare är A-pojkarna, som gått vidare i USM.

Christer Clausson

  Tidigare  WI-tidningar