En redaktörs berättelse

april 11, 2024 09:04:57 Lennart Persson

Christer Clausson med Annika Andersson som lämnade över jobbet som nyhetschef till Christer. Foto: Bengt Andersson.

När Christer Clausson promenerar genom Skaras gator känner de flesta igen honom. Han som bevakade Skara för tidningen i grannkommunen, Nya Lidköpings-Tidningen, NLT.

-Men jag var aldrig anställd där, jag frilansade, säger Christer.

I tisdags berättade Christer om alla sina år i tidningsvärlden. 55 personer i Skara Idrottshistoriska Sällskap lyssnade i Prubbasalen på biblioteket.

Född på BB i Lund. Levde de fyra första åren i Ystad. Då fick pappa Kaj Clausson jobb som konservmästare på Skaraborgs Slakteri.

Från Ystad till Skara

Familjen lämnade Skåne för Skaraborg. Sen dess har Christer blivit kvar. Han som ifjol fylld 70 år.

-Många har frågat varför jag inte har rört på mig, men jag har nog aldrig riktigt funderat på att flytta, säger han.

Egentligen hade Christer tänkt att bli gymnastiklärare. Han insåg dock att hans betyg inte skulle räcka för att komma in där. Trots femmor i matte, svenska och matte.

I stället valde han ekonomilinjen. Möjligen för att bli bankman. Någon bank blev det dock inte. Han jobbade i några affärer. Samtidigt som han skrev lite i Skaraborgs läns Tidning, SKLT.

 

Christer Clausson med Roger Johansson och Ingvar Svensson. Foto: Bengt Andersson.

När Christer i början av 1978 fick en fråga om han ville börja jobba på SKLT:s sportredaktion tackade han ja. Där och då började en lång journalistkarriär.

-Det var en helt ny värld. En redaktion där tempot var högt och där vi hade enormt roligt. Vi var ett härligt gäng, säger han.

Heimer mot Malmö FF

Samma år spelade Heimer semifinal i Svenska cupen mot Malmö FF inför 4 600 personer på Framnäs.

-Jag minns att jag fick göra en intervju med Heimers tränare Lennart Svensson. Han var en karismatisk person som kunde uttrycka sig. Det var min första större intervju, säger Christer.

Drygt två år senare lämnade sportchefen på SKLT för jobb på Göteborgs-Posten. Christer erbjöds att ta över – och tackade ja.

Vid sidan av de dagliga slitet med en massa småmatcher fick Christer var med om några händelser som han inte glömmer.

VM i Chabarovsk

Han var på VM i bandy (1981) i Chabarovsk, i dåvarande Sovjetunionen, sydöstra Sibirien. Sverige blev världsmästare med Villaduon Micke Arvidsson och Christer Kjellqvist i laget.

-Med på resan var också Villas gamle spelare och tränare Kjell ”Krullen” Johansson som skrev krönikor i SKLT, minns Christer.

Från matchen i Hamburg. Foto: Bengt Andersson.

Han var i Hamburg när IFK Göteborg vann med 3 – 0 och tog hem UEFA-guldet.

1985 lämnade Christer sportredaktionen. Annika Andersson slutade för att jobba på lokalradion. Christer tog över Annikas roll som nyhetschef.

1991 blev han redaktionschef och ansvarig utgivare. På tidningen fanns då 85 anställda.

Dödsolyckan blev droppen

Fem år senare tog orken slut. Ägarna till tidningen beslöt att SKLT skulle tryckas i Jönköping. Det innebar att inget som hände efter klockan 18.00 fanns med i tidningen dagen efter.

-Det var förödande. Vi hade till exempel inte ett enda sportresultat från kvällen innan. Läsarna klagade förstås högljutt.

Christer framförde sina synpunkter till ledningen utan att få gehör.

-Jag kände direkt att det inte går att leda en verksamhet jag inte trodde ett skit på, säger han.

Så kom den avgörande händelsen. Lördagen den 8 juni 1996 var tidningen fylld av glada och jublande studenter. Under studentdagen, på fredagen, hade en bilolycka skett. En av medlemmarna i Musikens Vänner hade förolyckats. Tre var svårt skadade.

På grund av trycktiden fick SKLT inte med något om olyckan i lördagstidningen. Först på måndagen nåddes läsarna av nyheten.

-Det kändes för djäkligt. Att bara ha bilder med glädje och jubel samtidigt som det hade hänt en mycket tragisk olycka, säger Christer.

Några dagar senare sa Christer upp sig. Han hade sex månaders uppsägning men fick gå på dagen.

-Jag visste inte vad jag skulle göra men behövde pusta ut ett tag, säger han.

Så småningom drog Christer i gång en egen verksamhet. Han började frilansa med NLT som bas. Bland uppdragsgivarna fanns ytterligare några tidningar samt Tidningarnas Telegrambyrå.

Christer Clausson blev snabbt ett känt namn i branschen. Han tog fram flera stora nyheter. Som när Katedralskolan i Skara blev den första skolan i Sverige som stängde av en elev som skrev nazistpropaganda. Eller som när Bert Karlssons Fame Word gick omkull.

I NLT publicerade Christer många artiklar från Skara. Vissa dagar hade han fem, sex artiklar. För många Skarabor blev NLT viktigare än SKLT.

-Det var tacksamt för mig att jobba i Skara. Jag hade många värdefulla kontakter som gjorde att jag ofta var för första med nyheterna här ifrån, säger Christer.

Christer Clausson tackas av sällskapets ordförande med den sedvanliga honungsburken. Foto: Bengt Andersson.

LP

 

 

  Tidigare  WI-tidningar