september 7, 2023 09:09:02 Lennart Persson

Radiojournalisten Jens Prytz skildrade hur det var att jobba under vinter-OS i Kina 2022.

 

För radiojournalisten Jens Prytz var vinter-OS i Kina 2022 en milstolpe i karriären. Något som han verkligen såg fram mot. Så hände det. Ett positivt covidtest höll på att stoppa resan.

-Det kändes som en dröm att få bevaka OS i Kina och helt plötsligt var den drömmen på väg att gå i kras, säger Jens.

In i det sista var det osäkert om Jens Prytz skulle kunna åka. Till slut fick han ändå klartecken. Ändå fanns fortfarande hinder kvar.

När Jens Prytz stod på Arlanda fick han ett telefonsamtal från Radiosportens redaktion. Jens informerades om att de kinesiska myndigheter var mycket strängare än i Sverige när det gällde testerna.

-Risken fanns att jag skulle tvingas bli isolerad på ett hotell under lång tid om jag testades positivt där, säger Jens.

Han tvekade dock inte att kliva ombord på flygplanet och fick under några veckor vara med om den största händelsen hittills under karriären.

Samtidigt beslutade ledningen för Radiosporten att halva styrkan inte skulle åka för att i stället jobba hemifrån. De som fick stanna hemma var programledare och tekniker.

-Risken att många skulle insjukna i covid nere i Kina var ju stor. Därför säkerställdes sändningarna på det här sättet, säger Jens.

För oss är rösten mer känd än ansiktet. Jens Pryz, som är uppfödd i Säter mellan Skövde och Falköping, hörs ofta både i P4 Skaraborg och i Radiosporten.

I tisdags fick vi både lyssna och se honom. Jens Prytz var vår första gäst för hösten. Klubblokalen i Vilanhallen var fullsatt. Åhörarna fick en berättelse i ord och bild om hur det går till bakom kulisserna under ett OS.

Jens Prytz bevakade skidornas längdtävlingar och utförsåkning i OS. Dessa idrotter avgjordes i Zhangjiakou. En stad som ligger cirka 20 mil nordväst om Peking.

Att som reporter hantera både glädje och sorg fick vi smakprov på i tisdags. Jens Prytz berättade om intervjuerna med den mycket deppade längåkerskan Frida Karlsson som misslyckades helt i detta OS.

-Frida var ju helt utslagen efter den första distansen. Det tog lång tid innan hon kom till de mixade zonen för att möta pressen. Och väl där var hon ganska fåordig. Efter ytterligare ett lopp bröt hon ju OS och åkte hem till Sverige, säger Jenz.

Vi fick i tisdags lyssna till intervjun med Frida och påmindes då om hur smärtsamt det var att se det stora svenska hoppet i OS 2022.

Betydligt muntrare var det när Frida lagkompis Jonna Sundling intervjuades av jENZefter guldet i sprint. Liksom intervjun med Sara Hector. Hon som vann OS-guld i storslalom.

Jens Prytz började jobba på radio Skaraborg redan under gymnasietiden, 1999. Han extraknäckte då som så kallad ”gurka”. Vilket innebar att han ringde in resultat från olika tävlingar och matcher.

-När jag hade tagit körkort fick jag en del reporteruppdrag. Jag minns att mitt allra första var en Vätterrunda.

Efter två års studier på Vara folkhögskola blev Jens anställd på P4 Skaraborg. Sedan 2017 jobbar han enbart med sport. Bådee för Radiopsorten och P4 Skaraborg.

Så här såg det ut i Radiosportens eget lilla kyffe under vinter-OS.

Nästa gäst blir Niklas Krantz som är distriktschef på Västergötlands Fotbollförbund. Han kommer till Skara den 19 september.

En nyhet är att vi kommer att lägga våra gästmöten i andra lokaler.

-Vi känner att vi har blivit lite trångbodda i Vilanhallen. Därför kommer de flesta av dessa tisdagar att förläggas till Prubbasalen i biblioteket i Skara. Det är en alldeles utmärkt lokal för våra träffar, säger sällskapets kassör Sven-Ove Andersson.

LP

 

 

 

  Tidigare  WI-tidningar