Sven-Erik Lööf om sina år i Skara

mars 20, 2023 15:03:04 Lennart Persson

Ett livsöde som fascinerar. En karriär som fotbollstränare som imponerar.

Sven-Erik Lööf hade mycket att berätta om när han gästade oss i tisdags. Lööf är den enda tränaren som har tränat alla tre Skaralagen; Skara IF, IFK Skara och Skara FC.

Sven-Erik började spela fotboll i IFK Skövde. Att hans favoritlag var Skövde AIK höll han tyst om. I Saik spelade Sven-Eriks kusin Lars-Göran Lööf. Dessutom fanns Sven-Eriks favoritspelare i Skövde AIK, Stig ”Spiken” Johansson – som senare bytte namn till Talmark.

Som 14-åring flyttade Sven-Eriks familj till Lidköping. Då blev det spel i Råda BK. Så småningom A-lagsspel i klubben. Division 4 och division 5. 1973 serieseger i femman. Något spel i fyran blev det dock inte för Sven-Erik. I en träningsmatch på våren mot Arentorp ”vred” Lööf sönder sitt knä.

Det blev operation. En operation som genomfördes av den mycket välkände ortopeden Sten-Otto Liljedahl. Det hjälpte tyvärr inte. Fotbollskarriären var över. I stället blev Sven-Erik ledare i Råda BK. Efter ett par år som juniortränare fick Lööf hoppa in som vikarierande tränare för seniorerna. 1978 tog Sven-Erik över som seniortränare. Han var då 28 år.

1980 vann Råda division 5 med Sven-Erik som tränare och med förre SI-spelaren Christian Hassel som målvakt. Christian släppte bara en tio mål på hela säsongen. Sven-Erik fortsatte till Heimer som assisterande tränare under Lennart Svensson. Så blev det Skogslund. Där blev det tre år som tränare.

Det tredje året vann Skogslund division 4. Trots det blev det ingen fortsättning i den klubben för tränare Lööf. Därmed var han ledig för andra klubbar.

Sven-Erik Lööf hamnade i Skara. Lars Jacobsson i IFK Skara hörde av sig. Sven-Erik Lööw fick samtidigt en förfrågan från Främmestads IK som ville ha honom som tränare för klubbens damlag som då låg i Allsvenskan.

Efter ett möte med några av ledarna i IFK bestämde Lööf sig. Han hade sett IFK vid något tillfälle och tyckte att klubben hade ett intressant gäng på gång. En bra och bred trupp. Det visade sig också stämma. IFK Skara tog steget upp från division 4 till trean.

Under året i trean berättar Lööf om en episod där Bengt ”Mösen” Nordström var inblandad. Bengt hade synpunkter på laget. Sven-Erik förklarade ”att så länge jag är här tar jag ut laget”. Svaret kom blixtsnabbt från Bengt: ”Det kanske inte blir så länge till”.

Efter två år i IFK blev det Skara IF, SI, för Sven-Erik Lööf. Det slutade med serieseger i division 4. Trean väntade. Där blev det en andraplats och kval till tvåan. Där tog det stopp.

Trots framgångarna med SI fick inte Sven-Erik Lööf vara kvar som tränare. Han återvände i stället till Råda BK.

Sven-Erik skulle dock återvända ytterligare en gång till Skara. Året var 1998. Lööf blev då tränare i den klubb som uppstod när IFK Skara och Skara IF slogs ihop. Skara FC alltså. Laget spelade i trean. Hamnade i botten. Missade kvalet för att hänga kvar. Fick ändå fortsätta i trean efter att ett lag norröver drog sig ut den divisionen.

Det andra året gick det bättre. Skara FC var med i toppen och blev till slut trea.

Sven-Erik Lööf är därmed ’unik. Den enda personen som har tränat de tre Skaralagen.

-Det blev två år i varje klubb, sedan icke önskvärd. Kanske hade jag velat stanna i något år till i någon av klubbarna. Framför allt i IFK Skara, säger Sven-Erik Lööf.

Sven-Erik avslutar med att ta fram en spelare från något av de tre Skaralagen som kunde ha blivit allsvensk fotbollsspelare. Anders Karlsson som spelade i IFK Skara.

-Anders hade allt. Han var stor med rejäl kraft. Han var snabb och hade pondus. Om Anders velat satsa på fotboll kunde han blivit en spelare i Allsvenskan, avslutar Sven-Erik.

LP

 

  Tidigare  WI-tidningar