Hoppa till sidans innehåll
Tre som var med från början. Monica Blomster, Tore Rapp och Gunnel Blomster.

Stenums IF som Åshöjdens BK

15 OKT 2021 10:27
  • Uppdaterad: 15 OKT 2021 10:27

Stenums IF som Åshöjdens BK

En titt in i gymnastiksalen i den gamla skolan i Stenum säger det mesta. Måtten är tio gånger fyra meter. Som ett väl tilltaget vardagsrum.

Det här var här sagan om Stenums IF började. Här togs de första stapplande stegen mot eliten.

Som en av gästerna sa i tisdags: Det känns som tv-serien om Åsundens BK.

Träffen i tisdags var utlokaliserad till Stenums skola. Många letade sig dit för att höra berättelsen om Stenums IF. Vi var cirka 55 medlemmar som fascinerades av Stenums IF:s historia. Framförd på ett utmärkt sätt.

Monica Blomster och Tore Rapp hade förberett sig väl. Båda var med från början. Monica som spelare. Tore som ledare.

Under cirka en timma fängslades publiken av hur Stenums IF vandrade från spel i Korpen genom seriesystemet upp till Elitserien. Vedermödor. Uppoffringar. Stora ledarinsatser. Hungriga spelare som ville något med sin handboll.

1961 bildades Stenums IF. Bordtennis stod då på programmet. Ett par år senare tyckte de cirka 200 invånarna i byn mellan Skara och Axvall att damhandboll skulle passa bra. Och så blev det. Det vart Åke Thelander och Stig Rehn som födde idén.

Damhandbollen växte snabbt och blev ganska snart den enda sporten i Stenums IF. 30 år senare utklassade Stenums IF storlaget Sävehof i Elitserien.

Som sagt, det liknar Åshöjdens BK,

Monica Blomster var med från början. Tjejen var bara tolv år när hon debuterade i A-laget. En av hennes medspelare då var mamma Gunnel Blomster. Monica har spelat handboll i Stenums IF under fyra decennier. Hon avslutade karriären i Stenums farmarlag 1990.

En utflykt blev det till Skövde HF. Monica återvände efter en säsong. Hemlängtan blev för stor. I Stenums IF har hon tränat lag i alla åldrar. Hon har varit styrelseledamot och kanslist. Totalt har Monica verkat 45 år i handbollens tjänst. Med tre år i det svenska juniorlandslaget.

Två av eldsjälarna i Stenums IF var Åke ”Johan” Thelander och Tore Rapp. Monica berättar att Tore tränade alla flicklag. Handboll sju dagar i veckan. Och när tjejerna behövde skjuts till eller från någon fest ställde Tore alltid upp.

Sedan 1993 finns inte Stenums IF längre. Åtminstone inte formellt. Men alla vet att Stenums IF är en del av Skara HF. 1993 slogs ju Stenums IF och Hangelösa HF ihop. Och det blev alltså Skara HF som ifjol gick till semifinal i Elitserien.

Vi fick vara med om en härlig eftermiddag i Stenums skola. Ett varmt tack till Monica, Tore och övriga som bidragit för en fantastisk träff.

Lennart Persson

Skribent: Lennart Persson

 

 

Nedslag i förening

  Skaraortens
Ryttarförening 

Äldre nr WI-tidningen

Besök sedan 200602

Web Analytics Made Easy -
StatCounter


 

 

 

Postadress:
Skara Idrottshistoriska sällskap
Lennart Persson, Rådhusgatan 12 lgh 1103
541 30 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725291291
E-post: This is a mailto link

Se all info